Weegschaal met meetlint
Weegschaal met meetlint
Weegschaal

Zuivel bij overgewicht

Zuivel bij overgewicht

Zuivel levert je veel verschillende voedingsstoffen. Als je te zwaar bent en wilt afvallen, heb je die voedingsstoffen ook/gewoon nodig. Maar bij afvallen eet je anders dan normaal, je moet de goede voedingsstoffen dus uit een beperkt aantal producten halen. Dan is zuivel een goede keuze omdat het veel voedingsstoffen levert in een relatief kleine hoeveelheid calorieën.

Als je overgewicht hebt

Of je nu maar een paar kilo te zwaar bent of tientallen kilo’s, als je iets aan je overgewicht wilt gaan doen, dan is aan de slag gaan met je leefstijl altijd een goed idee. En gezond eten is daar een belangrijk onderdeel van. Er zijn vele programma’s, diëten, boeken en deskundigen die je kunnen helpen met afvallen. Vraag je huisarts er eens naar. Je huisarts kan je doorverwijzen. Je kunt je dan richten op meer bewegen, verminderen van stress, beter slapen en/of gezonder eten.

Het meest effectief is waarschijnlijk een combinatie van deze dingen. Dat noemen we een aanpak van de leefstijl. Door je leefstijl op alle fronten blijvend te veranderen, heb je ook op de langere termijn meer kans dat je gewicht goed blijft. Als je met je leefstijl aan de slag gaat, is het altijd belangrijk gezond te eten. Diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches kunnen je begeleiden in het goed omgaan met je eetmomenten en het kiezen van de juiste producten.

Afvallen met zuivel, kan dat?

Of je kunt afvallen met zuivel is een veelgestelde vraag. Zuivel is belangrijk in een gezonde voeding. In zuivel zitten namelijk veel verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, B vitamines en calcium. Als je een glas halfvolle melk (150 ml) vergelijkt met een glas frisdrank (150 ml) leveren ze ongeveer evenveel calorieën (65 kcal). Niet zoveel verschil dus. Maar die calorieën in de melk gaan wel gepaard met goede voedingstoffen. Terwijl  in de frisdrank vooral suiker zit en eigenlijk niets gezonds. Zuivel zonder toegevoegde suiker heeft natuurlijk wel de voorkeur. Kies dus voor gewone melk in plaats van chocolademelk, voor gewone yoghurt in plaats van drinkyoghurt of vruchtenyoghurt. Voeg liever zelf vers fruit toe.

Zuivel producten

Magere zuivel of volle zuivel?

Magere zuivel zoals, magere melk , magere yoghurt en 20+ kaas bevatten minder vet en ook minder calorieën dan volvette kaas en volle melkproducten. Magere zuivel is dus een prima keuze. Toch is er iets voor te zeggen om – ook als je wilt afvallen – voor volle zuivel te kiezen. Vet zorgt er namelijk voor dat je langer een vol gevoel houdt. Na een kom volle yoghurt als ontbijt heb je minder snel weer honger dan na een kom magere yoghurt. Door volle zuivel heb je dus minder snel trek tussendoor en dat helpt je om minder te eten en minder te snoepen en te snacken.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?