Broodjes en kaas op een tafel
Lunchtafel met zuivel, broodjes en beleg
Lunchtafel met zuivel, broodjes en beleg

Gezondheid

Zuivel en gezondheid

Zuivel levert een bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en B12 en eiwitten van hoge kwaliteit. Daarom staan magere en halfvolle melk en yoghurt en 20+ en 30+ kaas in de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Is zuivel gezond?

Door het eten en drinken van zuivel, zoals kaas, yoghurt en karnemelk, krijg je verrassend veel verschillende voedingsstoffen binnen. Zuivel bevat bijvoorbeeld veel eiwitten en calcium en ook kalium, fosfor, zink, foliumzuur. Het is ook een bron van vitamines A, B2, B12. Die zijn allemaal belangrijk voor je lichaam. Zuivel past daarom in een gezonde voeding. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 2 tot 3 porties magere en halfvolle melk of yoghurt (300 tot 450 ml) te nemen en 2 plakken kaas (20 of 30+).

Voedingsstoffen in zuivel

Zuivel in de Schijf van vijf

Zuivel heeft een vaste plek in de Schijf van Vijf. Samen met vlees, vis, ei, noten en peulvruchten staat zuivel in het eiwitvak.  In de Schijf van Vijf staan alleen ongezoete halfvolle en magere zuivelproducten. Denk aan halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt en kwark en 30+ kaas. Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren.

Lees hier meer over!
© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?