Broodjes en kaas op een tafel
Lunchtafel met zuivel, broodjes en beleg
Lunchtafel met zuivel, broodjes en beleg

Gezondheid

Zuivel en gezondheid

Zuivel levert een grote bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en B12 en eiwitten van hoge kwaliteit. Daarom staan melk en zuivelproducten in de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum!

Is zuivel gezond?

Zuivel, zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk levert je verrassend veel verschillende voedingsstoffen. Ze bevatten eiwitten, calcium, kalium, fosfor, zink, foliumzuur en zijn een bron van de vitamines A, B2, B12. Allemaal belangrijk voor je lichaam. Zuivel is daarom belangrijk in een gezonde voeding. Het voedingscentrum adviseert volwassenen om dagelijks 2 tot 3 porties zuivel (300 tot 450 ml) te nemen.

Voedingsstoffen in zuivel

Zuivel in de Schijf van vijf

Zuivel heeft een vaste plek in de Schijf van Vijf. Samen met vlees, vis, ei, noten en peulvruchten staat zuivel in het eiwitvak.  In de Schijf van Vijf staan alleen ongezoete halfvolle en magere zuivelproducten. Denk aan halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt en kwark en 30+ kaas. Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren.

Lees hier meer over!
© 2021 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?