Meisje dat melk drinkt uit een glas
Meisje dat melk drinkt uit een glas
Meisje dat melk drinkt uit een glas

Voedingsadvies
voor peuters

Hoeveel zuivel heeft een peuter nodig?

Peuters groeien hard en ontwikkelen zich razendsnel. Ze hebben veel voedingsstoffen en energie nodig. Bijvoorbeeld voor de opbouw van gezonde botten, hun weerstand en het zenuwstelsel. Zuivel levert je peuter op een gemakkelijke manier de voedingsstoffen die daarvoor nodig zijn, zoals calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12.

De peuterpuberteit

Als iets peuters kenmerkt dan is het wel de ontwikkeling van de eigen ik. Ze ontdekken dat ze ook “nee” kunnen zeggen. Vaak is dat nee tegen eten. Juist nu ze goed eten zo nodig hebben. Want peuters zijn actief, ontwikkelen zich heel snel en groeien hard. Geef je peuter daarom vooral gezonde producten waarin veel voedingsstoffen zitten, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Als je zorgt voor een goede basis, dan hoef je je minder zorgen te maken als je peuter een keertje ‘nee’ zegt. En zuivel hoort bij zo’n gezonde basis.

Welke zuivelproducten geef je aan een peuter?

Een bekertje melk of een schaaltje yoghurt is prima voor een peuter. Maar je kunt ook pap geven, of melk of yoghurt met ontbijtgranen. Kies het liefst zoveel mogelijk voor producten zonder toegevoegd suiker. Dan went je kind niet te veel aan een zoete smaak.

Naar zuivelproducten

De aanbeveling voor zuivel voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Is je kleintje tussen de 2 en 4 jaar oud dan is de aanbeveling 2 porties melkproducten van 150 ml.  Met deze aanbeveling krijgt je kind al ruim de helft binnen van wat het aan calcium en vitamine B2 nodig heeft. Ook de eiwit- en vitamine B12-behoefte is hiermee voor een groot deel gedekt.

Glas melk
Voedingswaarde peuter

% van de behoefte

Dit levert 1 portie melk(producten) (150 ml) gemiddeld. Aanbeveling is daarom 2 porties melkproducten van 150 ml, kaas is nog niet nodig.


*berekend aan de hand van de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voor jongens en meisjes van 2-3 jaar.

eiwit 38%
calcium 27%
vitamine B2 36%
vitamine B12 33%

Als je peuter geen melk lust

“Lust-ik-niet” is een gevleugelde uitspraak van peuters. Grote kans dat jouw peuter dit ook wel eens zegt. Goed om te weten: kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe smaken. Iets nieuws eten vinden ze vaak lastig. Behalve de smaak kan ook de temperatuur of structuur anders zijn. En dat is wennen! Dus heeft je kindje nog niet eerder yoghurt of kwark geproefd? Schrik niet als het niet in een keer op gaat. Neem de tijd en blijf het proberen. Meestal kost het wel tot 10 keer proeven voordat je kind aan een nieuwe smaak gewend is.

Is melk of yoghurt daarna nog niet favoriet? Verwerk het eens in een papje of combineer het met ontbijtgranen. Of maak een lekkere pannenkoek of zelfgemaakte milkshake met vers fruit. Je kunt ook kijken naar andere zuivelproducten in het zuivelschap. Een zachte kaassoort kun je bijvoorbeeld ook geven op de boterham. Een portie (20 gram) mozzarella, zuivelspread, cottage cheese of hüttenkäse  levert ongeveer dezelfde voedingsstoffen als een glas melk.

Peuterpannenkoekjes van kwark

Maak een beslag van 1 ei, 3 lepels kwark, 3 lepels havermout en ½ geprakte banaan. Bak hier 3 kleine pannenkoekjes van.

Eet smakelijk!

Andere voedings adviezen

Is je kind ouder of jonger? Op andere leeftijden gelden andere aanbevelingen.

Overzicht
© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?