Weetjes
Alles
Nederland zuivelland
Handel en economie
Koe
Zuivelfabriek
Boer
Duurzaamheid
Boerderij
Voedingsstoffen
Voedingsadvies
Rauwe melk
Melk
Boter
Kaas
Yoghurt
Zuivelfabriek
Yoghurt is wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk
Yoghurt
Standyoghurt rijpt in de verpakking, het is dik en niet schenkbaar
Zuivelfabriek
Roeryoghurt is glad geroerd voordat het de verpakking in gaat
Yoghurt
Je hebt roeryoghurt en standyoghurt
Yoghurt
Melkzuur ontstaat door fermentatie
Yoghurt
Magere en halfvolle yoghurt staan in de Schijf van Vijf
Yoghurt
Yoghurt is een zuur melkproduct
Yoghurt
Yoghurt wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan de melk
Boter
Margarine is geen zuivelproduct
Boter
Halfboter is boter met 40% vet
Boter
Boter is meestal te koop in pakjes van 250 gram
Boter
Gezouten boter bevat maximaal 2% zout
Boter
De meeste Nederlandse boter is ongezouten
Boter
Roomboter bevat 82 procent vet
Kaas
Kwark is ook een kaassoort
Boerderij
Boerenkaas komt van de boerderij en is bereid met rauwe melk
Kaas
De gaten in gatenkaas ontstaan door gasvorming die wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën
Kaas
Kaas wordt op houten planken bewaard omdat het hout het vocht opneemt van de zwetende kaas
Kaas
De tijd dat een kaas kan rijpen bepaalt de smaak en de stevigheid
Zuivelsector
8 Hollandse kazen hebben een beschermde status van de EU gekregen
Zuivelsector
Nederland produceert meer dan 700 miljoen kilo kaas per jaar
Boer
Boeren die zelf kaas maken, worden ‘zelfkazers’ genoemd
Melk
Om 1 kilo kaas te maken, heb je ongeveer 10 liter melk nodig
Zuivelsector
Nederlanders eten 20 kilo kaas per persoon per jaar
Nederland zuivelland
De meeste kaas in Nederland wordt op brood gegeten
Koe
Rauwe melk is rechtstreeks afkomstig van de koe
Melk
Elk jaar op 1 juni is het Wereldmelkdag
Voedingsstoffen
Drie glazen melk geven net zoveel calcium als wanneer je 1,3 kilogram broccoli zou eten
Voedingsstoffen
Melk is de belangrijkste bron van calcium
Nederland zuivelland
Kinderen drinken maar liefst 187,8 gram melk per dag
Nederland zuivelland
Volwassenen drinken gemiddeld 136,8 gram melk per dag
Zuivelfabriek
Om melk langer houdbaar te maken en bacteriën eruit te halen wordt de melk gepasteuriseerd
Koe
Het weidemelk-logo zegt dat koeien meer dan 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten zijn
Handel en economie
Kaas, melkpoeder en boter zijn de belangrijkste Nederlandse exportproducten
Voedingsadvies
Als je zwanger bent, is het advies om geen rauwe melk of rauwe melkproducten te consumeren
Zuivelproducten
Boerenkaas wordt van ongepasteuriseerde melk gemaakt
Zuivelproducten
Onder andere kefir wordt gemaakt van rauwe melk
Rauwe melk
Rauwe melk van koeien bevat over het algemeen meer melkvet dan gepasteuriseerde melk
Zuivelproducten
Rauwe melk kan ziekmakers bevatten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli
Zuivelfabriek
In Nederland wordt de meeste zuivel gemaakt van koeienmelk
Zuivelsector
Om voedselverspilling te voorkomen krijgen sommige koeien etensresten van de aardappelfabriek
Zuivelsector
Steeds meer boeren rijden op een elektrische tractor. Dat is beter voor het milieu
Zuivelsector
Veel melkveebedrijven wekken zelf energie op met zonnepanelen of windmolens
Zuivelsector
62% van alle melkveebedrijven haalt warmte uit melk en spaart daarmee energie
Zuivelfabriek
Overal in de zuivelketen monitoren we de kwaliteit en veiligheid van de producten
Zuivelsector
We maken in Nederlands zo’n 700 miljoen kilo kaas per jaar
Zuivelsector
In totaal werken er bijna 50.000 mensen in de Nederlandse zuivelsector
Zuivelsector
De melkveehouderij had in 2019 een productiewaarde van 4,9 miljard euro
Zuivelsector
De meeste zuivelproducten voor de export gaan naar onze buurlanden
Zuivelsector
Kaas, melkpoeder en boter zijn de belangrijkste Nederlandse exportproducten
Zuivelsector
Zuivel is een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse dieet
Nederland zuivelland
Vanaf de Gouden Eeuw zijn kaas en boter twee van onze populairste producten
Zuivelsector
In Overijssel zijn de meeste melkveebedrijven: wel 3.000
Zuivelsector
Er zijn meer dan 16.000 melkveebedrijven in Nederland
Nederland zuivelland
Nederlanders eten ongeveer 350 gram zuivel per dag
Boerderij
Het woord ‘Boerderij’ is nu meer dan 230 jaar oud
Koe
Bijna 1,6 miljoen koeien in Nederland
Koe
Een koe poept 18 keer per dag
Koe
Een koe drinkt 100 liter water per dag
Koe
Een koe slaapt maar 1,5 uur per dag
Koe
Een koe eet 60 kilo per dag!
Koe
Een Nederlandse melkkoe geeft 25 liter melk per dag
Melk
Nederlanders
drinken 40 liter melk per jaar
Voedingsstoffen
Melk bestaat
voor ongeveer 10% uit calcium
Koe
Een koe geeft gemiddeld 21 liter melk per dag
Nederland zuivelland
Nederlanders
drinken 40 liter melk per jaar