Weetjes

Alles
Nederland zuivelland
Handel en economie
Koe
Zuivelfabriek
Boer
Duurzaamheid
Boerderij
Voedingsstoffen
Voedingsadvies
Rauwe melk
Melk
Boter
Kaas
Yoghurt
Zuivelfabriek

Yoghurt is wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk

Yoghurt

Standyoghurt rijpt in de verpakking, het is dik en niet schenkbaar

Zuivelfabriek

Roeryoghurt is glad geroerd voordat het de verpakking in gaat

Yoghurt

Je hebt roeryoghurt en standyoghurt

Yoghurt

Melkzuur ontstaat door fermentatie

Yoghurt

Magere en halfvolle yoghurt staan in de Schijf van Vijf

Yoghurt

Yoghurt is een zuur melkproduct

Yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan de melk

Boter

Margarine is geen zuivelproduct

Boter

Halfboter is boter met 40% vet

Boter

Boter is meestal te koop in pakjes van 250 gram

Boter

Gezouten boter bevat maximaal 2% zout

Boter

De meeste Nederlandse boter is ongezouten

Boter

Roomboter bevat 82 procent vet

Kaas

Kwark is ook een kaassoort

Boerderij

Boerenkaas komt van de boerderij en is bereid met rauwe melk

Kaas

De gaten in gatenkaas ontstaan door gasvorming die wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën

Kaas

Kaas wordt op houten planken bewaard omdat het hout het vocht opneemt van de zwetende kaas

Kaas

De tijd dat een kaas kan rijpen bepaalt de smaak en de stevigheid

Zuivelsector

8 Hollandse kazen hebben een beschermde status van de EU gekregen

Handel en economie

Nederland produceert meer dan 700 miljoen kilo kaas per jaar

Boer

Boeren die zelf kaas maken, worden ‘zelfkazers’ genoemd

Melk

Om 1 kilo kaas te maken, heb je ongeveer 10 liter melk nodig

Zuivelsector

Nederlanders eten 20 kilo kaas per persoon per jaar

Nederland zuivelland

De meeste kaas in Nederland wordt op brood gegeten

Koe

Rauwe melk is rechtstreeks afkomstig van de koe

Melk

Elk jaar op 1 juni is het Wereldmelkdag

Calcium in voeding

Drie glazen melk geven net zoveel calcium als wanneer je 1,3 kilogram broccoli zou eten

Drie glazen melk geven net zoveel calcium als wanneer je 1,3 kilogram broccoli zou eten

Calcium in voeding

Melk is de belangrijkste bron van calcium

Nederland zuivelland

Kinderen drinken maar liefst 187,8 gram melk per dag

Nederland zuivelland

Volwassenen drinken gemiddeld 136,8 gram melk per dag

Zuivelfabriek

Om melk langer houdbaar te maken en bacteriën eruit te halen wordt de melk gepasteuriseerd

Koe

Het weidemelk-logo zegt dat koeien meer dan 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten zijn

Handel en economie

Kaas, melkpoeder en boter zijn de belangrijkste Nederlandse exportproducten

Voedingsadvies

Als je zwanger bent, is het advies om geen rauwe melk of rauwe melkproducten te consumeren

Zuivelproducten

Boerenkaas wordt van ongepasteuriseerde melk gemaakt

Zuivelproducten

Onder andere kefir wordt gemaakt van rauwe melk

Rauwe melk

Rauwe melk van koeien bevat over het algemeen meer melkvet dan gepasteuriseerde melk

Zuivelproducten

Rauwe melk kan ziekmakers bevatten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli

Zuivelfabriek

In Nederland wordt de meeste zuivel gemaakt van koeienmelk

Zuivelsector

Om voedselverspilling te voorkomen krijgen sommige koeien etensresten van de aardappelfabriek

Zuivelsector

Steeds meer boeren rijden op een elektrische tractor. Dat is beter voor het milieu

Zuivelsector

Veel melkveebedrijven wekken zelf energie op met zonnepanelen of windmolens

Zuivelsector

62% van alle melkveebedrijven haalt warmte uit melk en spaart daarmee energie

Zuivelfabriek

Overal in de zuivelketen monitoren we de kwaliteit en veiligheid van de producten

Zuivelsector

We maken in Nederlands zo’n 700 miljoen kilo kaas per jaar

Handel en economie

In totaal werken er bijna 50.000 mensen in de Nederlandse zuivelsector

Handel en economie

De melkveehouderij had in 2019 een productiewaarde van 4,9 miljard euro

Zuivelsector

De meeste zuivelproducten voor de export gaan naar onze buurlanden

Handel en economie

Kaas, melkpoeder en boter zijn de belangrijkste Nederlandse exportproducten

Zuivelsector

Zuivel is een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse dieet

Nederland zuivelland

Vanaf de Gouden Eeuw zijn kaas en boter twee van onze populairste producten

Zuivelsector

In Overijssel zijn de meeste melkveebedrijven: wel 3.000

Handel en economie

Er zijn meer dan 16.000 melkveebedrijven in Nederland

Nederland zuivelland

Nederlanders eten ongeveer 350 gram zuivel per dag

Boerderij

Het woord ‘Boerderij’ is nu meer dan 230 jaar oud

Koe

Bijna 1,6 miljoen koeien in Nederland

Koe

Een koe poept 18 keer per dag

Koe

Een koe drinkt 100 liter water per dag

Koe

Een koe slaapt maar 1,5 uur per dag

Koe

Een koe eet 60 kilo per dag!

Koe

Een Nederlandse melkkoe geeft 25 liter melk per dag

Melk

Nederlanders 
drinken 40 liter melk per jaar

Voedingsstoffen

Melk bestaat 
voor ongeveer 10% uit calcium

Koe

Een koe geeft gemiddeld 21 liter melk per dag

Nederland zuivelland

Nederlanders 
drinken 40 liter melk per jaar

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?