Tractor in de wei
Tractor in de wei
Tractor in de wei

Gezond en duurzaam

Melk, duurzamer dan je denkt

Sommige mensen denken dat het niet duurzaam is om melk te drinken of yoghurt te eten. Dat is niet waar, blijkt uit analyses. Als je zuivel schrapt uit je voeding moet je van alternatieve producten veel meer gebruiken om aan dezelfde voedingswaarde te komen.

Optimeal®

Met het computerprogramma Optimeal® is precies berekend wat er gebeurt in voedingswaarde, milieubelasting en prijs als je iets schrapt uit je voeding. Uit de berekening van Optimeal® blijkt dat zuivel zo rijk is aan voedingsstoffen, dat het best lastig is om dat te compenseren. Als je zuivel schrapt uit je voeding moet je van alternatieve producten veel meer gebruiken om aan dezelfde voedingswaarde te komen. Analisten die werken met Optimeal® noemen zuivel daarom een ‘milieu-efficiënte bron van voedingsstoffen’.

Zuivel en duurzaamheid

Bij de productie van zuivel wordt veel aandacht besteed aan het beperken van de impact op het milieu. Maar er is natuurlijk toch een invloed op het milieu. Je zou misschien denken dat het schrappen van zuivel uit je voeding positief is voor het milieu. Toch is dat effect maar klein, zo laten analyses met Optimeal® zien. Als je namelijk zuivel weglaat uit je voeding én je wilt net zo gezond blijven eten, dan moet je de voedingsstoffen uit zuivel op een andere manier binnenkrijgen.

Dat kun je doen door bijvoorbeeld meer groenten, peulvruchten en vis te nemen. Als je dat doorrekent, blijkt dat vrijwel evenveel impact op het milieu te hebben dan wanneer je zuivel in je eetpatroon laat. Het effect van minder zuivel op de CO2-uitstoot is daarom beperkt. Meer over deze analyse vind je hier.

Zuivel producten

© 2021 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?