Koeien in de wei
Koeien in de wei
Koeien in de wei

De Nederlandse
zuivelsector

Witte motor van de Nederlandse economie

Nederland is een zuivelland. Dat wil zeggen dat zuivel in de dagelijkse consumptie van de gemiddelde Nederlander een grote rol speelt, maar ook dat zuivel belangrijk is voor de Nederlandse economie. Sterker nog, de zuivelsector levert met een productiewaarde van 10,5 miljard euro een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie.

Nederland Zuivelland

Het Nederlandse klimaat en de bodem zijn optimaal voor de melkveehouderij. Daarnaast staat de Nederlandse zuivelbranche bekend om zijn kennis, innovatie en vakmanschap. Dat zorgt voor zuivelproducten van topkwaliteit. En we zijn er zelf dol op! Een glas melk en een boterham met kaas horen bij de Nederlandse eetcultuur. Nederland is op en top een zuivelland.

Nederland zuivelland

Handel & economie

De melkveehouderij en zuivelindustrie bieden werkgelegenheid aan zo’n 47.000 banen. Met een productiewaarde van maar liefst 7,5 miljard euro is de Nederlandse zuivelsector dan ook één van de drijvende krachten achter de Nederlandse economie. Daarnaast is de Nederlandse zuivelsector een grote speler op de wereldmarkt. Kaas, melkpoeder en boter zijn belangrijke Nederlandse exportproducten. Dankzij de zuivelexport levert de sector maar liefst een bijdrage van 7% aan de Nederlandse handelsbalans.

Handel en economie

Werken in de zuivelsector

De zuivelsector levert een grote bijdrage aan de werkgelegenheid in Nederland. Of je nou wetenschapper, techneut, dierenvriend of bioloog bent, de zuivelsector biedt heel veel verschillende soorten banen en het werk is zeer divers.

Werken in de zuivelsector

Zuivel en duurzaamheid

De wereld verandert en de zuivelsector verandert mee. De stappen tussen de koe en jouw glas melk worden daarom steeds groener. Transport gebeurt veel op biogas, mest wordt (her)gebruikt en verpakkingen zijn steeds duurzamer. Lees hier meer over de stappen die de zuivelsector maakt naar een duurzame toekomst.

Zuivel en duurzaamheid

Zuivel producten

Vragen

Meer vragen en antwoorden over zuivel vind je hier.

Meer info
Hoeveel uiers heeft een koe?

Over hoeveel uiers een koe heeft, kunnen we heel kort zijn. Een koe heeft één uier. Máár deze uier heeft wel meerdere spenen. Een koe uier heeft namelijk 4 spenen. De uier van een koe is namelijk verdeeld in 4 delen, ook wel kwartieren genoemd. Ieder kwartier heeft een eigen speen.

Hoe lang slaapt een koe?

Een koe slaapt slechts twee tot drie uur per dag. Hiervan is ze maar één tot anderhalf uur in diepe slaap. Daarnaast rust een koe veel op een dag, namelijk zo’n 10 tot 15 uur per dag.

Wat is het melkmeisje?

Het beroemdste melkmeisje ter wereld is het melkmeisje op een schilderij. Het is een heel oud schilderij, geschilderd in 1660 door Johannes Vermeer. Vermeer is een wereldberoemde Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw.

Eigenlijk is het geen melkmeisje. Een melkmeisje is namelijk een meisje dat melk bij de mensen thuis brengt. Net zoals de melkboer vroeger aan de deur kwam. Op dit schilderij staat eigenlijk een dienstmeisje dat witte vloeistof in een kom schenkt.

En wat is die witte vloeistof dan? In de Gouden Eeuw dronk men karnemelk of ‘zoete melk’ (verse melk die zoeter smaakt dan karnemelk). In de stad dronk men meestal karnemelk omdat dit langer houdbaar was. Johannes Vermeer woonde in de stad Delft, dus waarschijnlijk schenkt de meid op dit schilderij karnemelk.

Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Weet je waarom het zo beroemd is? Omdat Vermeer zo goed kon schilderen dat het schilderij net een foto lijkt. Het is heel knap van Vermeer dat hij het licht dat door het raam schijnt zo goed heeft geschilderd. Zelfs de schaduwen kloppen helemaal!

Kijk maar naar het filmpje:

Wat is een 'Beschermde Geografische Aanduiding'?

De Europese Unie heeft Gouda en Edammer kaas een ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ gegeven. Een kaas met dit logo erop wordt gemaakt van melk van koeien op Nederlandse grond, volgens eeuwenoud Nederlands recept en op houten planken in Nederland gerijpt. Gegarandeerd écht uit Nederland dus!

Waarom is Nederland geschikt voor de melkveehouderij?

Nederland is vooral door de geografische ligging een echt zuivelland. De combinatie van voldoende neerslag, een rijke bodem en zachte winters vormen de optimale omstandigheden voor de teelt van gras. En laten koeien nou dol zijn op gras; ze eten iedere dag tussen de 40 en 60 kilo van het groene goedje. Ook voelen de koeien zich erg op hun gemak in ons zeeklimaat. De relatief koele zomers in Nederland zorgen ervoor dat de dames zo vaak mogelijk naar buiten kunnen. Mede door deze goede omstandigheden kunnen we in Nederland.

Waarom zit melk niet allemaal in dezelfde pakken?

Melk die van de boerderij komt gaat naar de melkfabriek. Maar niet alle melk past natuurlijk in één fabriek. Daarom zijn er verschillende fabrieken in Nederland en hebben fabrieken vaak een andere eigenaar. Elke fabriek heeft een andere naam en probeert zoveel mogelijk melk te verkopen. Dat doet de fabrikant onder andere door melk in verschillende soorten verpakking aan te bieden. Veel verpakkingen hebben daarom een andere vorm of een andere kleur. Bovendien wil niet iedereen evenveel melk kopen. De een wil een liter, de ander twee liter en de volgende haalt liever elke dag een halve liter. Daarom zijn er zoveel verschillende pakken met melk.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?