Medewerkers in de kaasmakerij
Medewerkers in de kaasmakerij
Medewerkers in de kaasmakerij

Werken in de zuivelindustrie

Een enorme wereld achter elk glas melk en elk stukje kaas

De zuivelindustrie is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie, waar met 46.000 voltijdbanen ook veel werk in te vinden is. Lijkt het jou interessant om in de zuivelindustrie te werken? We vertellen je er hier meer over.

Werken in de zuivelsector

Zuivel legt een lange weg af voordat het bij jou in de koelkast staat. Er zijn veel mensen nodig om van verse melk een pak yoghurt, karnemelk of vla te maken. De Nederlandse zuivelsector is een grote speler op de wereldmarkt en dat zorgt voor werkgelegenheid. De sector is qua werk ook nog eens ontzettend divers. Dierenvrienden, buitenmensen, techneuten, wetenschappers, biologen, vrijwel iedereen kan terecht in de zuivelsector.

Opleidingen zuivelsector

In heel Nederland zijn er diverse scholen die een opleiding voor de zuivelindustrie aanbieden. Zo kun je aan de slag met zuivel op het MBO, HBO en de universiteit. Met een baan in de zuivelindustrie werk je in een leuke, moderne en uitdagende omgeving. Je doet afwisselend werk. En je krijgt er goed voor betaald.

Meer informatie

Beroepen in de zuivelwereld

De zuivelindustrie is een brede sector waarbij alle soorten kennis en vaardigheden nodig zijn. Werk je graag met dieren en in de buitenlucht, dan zou je bijvoorbeeld als melkveehouder kunnen werken. Werk je liever met machines, dan zou je monteur kunnen worden. Heb je eerder een scheikundeknobbel dan zou je ook in een laboratorium kunnen werken. Kortom, de zuivelsector reikt verder dan alleen het melken van koeien. Zo kun je onder andere productontwikkelaar, kwaliteitsmedewerker, monteur, laborant, verpakkingsoperator of voedingsoperator worden.

Meer informatie

Meeloop dag

Vind je de zuivelwereld een interessante sector, maar twijfel je nog of het daadwerkelijk iets voor jou is? Dan kun je altijd terecht voor een meeloopdag om zelf te ervaren hoe het er in het dagelijks werkleven aan toe gaat. Dit kan bij een melkveehouderij zijn, maar ook in de zuivelfabriek.

Vragen

Meer vragen en antwoorden over zuivel vind je hier.

Meer info
Hoeveel uiers heeft een koe?

Over hoeveel uiers een koe heeft, kunnen we heel kort zijn. Een koe heeft één uier. Máár deze uier heeft wel meerdere spenen. Een koe uier heeft namelijk 4 spenen. De uier van een koe is namelijk verdeeld in 4 delen, ook wel kwartieren genoemd. Ieder kwartier heeft een eigen speen.

Hoe lang slaapt een koe?

Een koe slaapt slechts twee tot drie uur per dag. Hiervan is ze maar één tot anderhalf uur in diepe slaap. Daarnaast rust een koe veel op een dag, namelijk zo’n 10 tot 15 uur per dag.

Wat is het melkmeisje?

Het beroemdste melkmeisje ter wereld is het melkmeisje op een schilderij. Het is een heel oud schilderij, geschilderd in 1660 door Johannes Vermeer. Vermeer is een wereldberoemde Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw.

Eigenlijk is het geen melkmeisje. Een melkmeisje is namelijk een meisje dat melk bij de mensen thuis brengt. Net zoals de melkboer vroeger aan de deur kwam. Op dit schilderij staat eigenlijk een dienstmeisje dat witte vloeistof in een kom schenkt.

En wat is die witte vloeistof dan? In de Gouden Eeuw dronk men karnemelk of ‘zoete melk’ (verse melk die zoeter smaakt dan karnemelk). In de stad dronk men meestal karnemelk omdat dit langer houdbaar was. Johannes Vermeer woonde in de stad Delft, dus waarschijnlijk schenkt de meid op dit schilderij karnemelk.

Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Weet je waarom het zo beroemd is? Omdat Vermeer zo goed kon schilderen dat het schilderij net een foto lijkt. Het is heel knap van Vermeer dat hij het licht dat door het raam schijnt zo goed heeft geschilderd. Zelfs de schaduwen kloppen helemaal!

Kijk maar naar het filmpje:

Wat is een 'Beschermde Geografische Aanduiding'?

De Europese Unie heeft Gouda en Edammer kaas een ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ gegeven. Een kaas met dit logo erop wordt gemaakt van melk van koeien op Nederlandse grond, volgens eeuwenoud Nederlands recept en op houten planken in Nederland gerijpt. Gegarandeerd écht uit Nederland dus!

Waarom is Nederland geschikt voor de melkveehouderij?

Nederland is vooral door de geografische ligging een echt zuivelland. De combinatie van voldoende neerslag, een rijke bodem en zachte winters vormen de optimale omstandigheden voor de teelt van gras. En laten koeien nou dol zijn op gras; ze eten iedere dag tussen de 40 en 60 kilo van het groene goedje. Ook voelen de koeien zich erg op hun gemak in ons zeeklimaat. De relatief koele zomers in Nederland zorgen ervoor dat de dames zo vaak mogelijk naar buiten kunnen. Mede door deze goede omstandigheden kunnen we in Nederland.

Waarom zit melk niet allemaal in dezelfde pakken?

Melk die van de boerderij komt gaat naar de melkfabriek. Maar niet alle melk past natuurlijk in één fabriek. Daarom zijn er verschillende fabrieken in Nederland en hebben fabrieken vaak een andere eigenaar. Elke fabriek heeft een andere naam en probeert zoveel mogelijk melk te verkopen. Dat doet de fabrikant onder andere door melk in verschillende soorten verpakking aan te bieden. Veel verpakkingen hebben daarom een andere vorm of een andere kleur. Bovendien wil niet iedereen evenveel melk kopen. De een wil een liter, de ander twee liter en de volgende haalt liever elke dag een halve liter. Daarom zijn er zoveel verschillende pakken met melk.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?