Boer in de koeienstal
Boer in de koeienstal
Boer in de koeienstal

Boer

Of boerin natuurlijk!

Het boerenleven

Boeren zorgen ervoor dat we onze koelkast kunnen vullen met gezonde, verse en lekkere producten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar zonder onze boeren geen bakje yoghurt bij het ontbijt, een boterham met kaas tijdens de lunchpauze of een vers glas melk bij het avondeten! De boer doet dus belangrijk werk, maar wat houdt dat precies in? Wat doet de boer of boerin de hele dag?

De melkveehouder

Een boer met melkkoeien noem je een melkveehouder. Deze boer houdt koeien met als doel het verkrijgen van melk voor de consumptie door mensen. De melkveehouder levert de verse melk van zijn koeien aan zuivelfabrieken die er zuivelproducten van maken, zoals kaas, yoghurt en boter. De melkveehouder verdient zijn inkomen door de verkoop van zijn melk aan de zuivelfabriek. Sommige boeren verkopen hun melk- of melkproducten ook direct aan de klant.

Wat doet een boer?

Een boer begint vaak al om 5:00 ‘s morgens met een rondje door de stal. Daarna worden de koeien gemolken en gevoerd. Na de koffie is het tijd voor klusjes. In de zomer is de boer druk met het maaien van het gras, omdat ze een wintervoorraad aan moeten leggen. In de winter bestaat het werk vooral uit onderhoud van onder andere de stal. Om vier uur krijgen de koeien weer te eten en worden de koeien nog een keer gemolken. Rond tien uur doen ze nog een laatste ronde door de stal.

Hoe word je boer?

Om boer te worden is een opleiding tot boer handig, maar niet verplicht. Je kunt namelijk ook in de praktijk veel leren. Er bestaan verschillende soorten landbouwscholen, die op verschillende niveaus en in verschillende sectoren lesgeven. Denk aan veehouderij, maar ook akkerbouw.

Lees meer

Hoe melkt de boer een koe?

De boer melkt zijn koeien twee keer op een dag. Eén keer heel vroeg in de ochtend en één keer eind van de middag. Op sommige melkveebedrijven  worden de koeien drie keer op een dag gemolken. Gemiddeld geeft een koe ongeveer 25 liter melk per dag. Vroeger melkte de boer met de hand, maar tegenwoordig gebruikt de boer hiervoor een machine. Bijvoorbeeld de melkrobot, daarbij bepalen koeien zelf wanneer zij gemolken willen worden. De robot ziet door een chip (die het dier om haar hals draagt) welke koe klaarstaat. Ook weet de robot precies waar de spenen van de koe zitten en welke koe al is gemolken en wie er nog aan de beurt zijn. Handig he?! Lees hier meer. over het melken.

Wat de boer doet voor de natuur

Een boer zorgt voor het grasland, de bodem, de natuur en dieren rond de boerderij. Hij zet bijvoorbeeld mest om in biobrandstof of rijdt het uit op het land (goed voor het gras). Hij probeert zijn energieverbruik te beperken door zuinig om te gaan met licht en eigen duurzame (groene) energie op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen. En door het water dat de boer gebruikt om de melkmachine mee schoon te maken op te vangen en daarna te gebruiken om de stal mee te poetsen probeert de boer ook waterverspilling zoveel mogelijk te voorkomen.

Trots op de boer

Dag in dag uit staat de boer voor dag en dauw op en werkt hij het klokje rond, zodat wij ons dagelijkse portie melk, boter of kaas binnen krijgen. De beschikbaarheid van voedsel vinden we heel vanzelfsprekend. Wekelijks vullen we ons winkelmandje met lekkere en gezonde producten. We staan er vaak niet bij stil, maar zonder onze boeren zou het leven er heel anders uit zien. Redenen genoeg om trots te zijn op onze boeren!

Vragen

Meer vragen en antwoorden over zuivel vind je hier.

Meer info
Wat is een biologische boer?

Een biologische melkveehouder gebruikt geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen op zijn bedrijf. Hij gebruikt alleen de mest van zijn eigen biologische koeien. De dieren hebben over het algemeen ook meer ruimte en krijgen alleen biologisch voer te eten.

Hoe zuinig is de boer met energie?

Steeds meer boeren denken na over het energieverbruik op hun bedrijf. Dat kan best wat minder. Daarom doen ze bijvoorbeeld ’s avonds het licht in de stal wat eerder uit. En ze gebruiken ledlampen, want die zijn zuiniger. De melk die net uit de koe komt moet snel worden gekoeld in een speciale melkmachine. Die melkmachine moet hard werken om de melk te koelen. En als je hard moet werken krijg je het warm. Die melkmachine geeft dus veel warmte af. Die warmte vangt de boer op en gebruikt hij bijvoorbeeld om water mee op te warmen. En zo douchen de kinderen van de boer met water dat warm is gemaakt door de melkmachine. Dat is slim omgaan met energie die de natuur geeft! Melkveehouders wekken ook energie op met zonnepanelen op het dak en sommigen zelfs met een eigen windmolen. Zo zorgt de boer voor zijn eigen energie, maar soms ook voor de mensen die in de buurt wonen. Wist je trouwens dat er ook machines bestaan die energie kunnen opwekken uit koeienmest?

Zorgen boeren ook voor de weidevogels?

Ja, er zijn boeren die extra aandacht schenken aan de vogels in het weiland. Ze gaan bijvoorbeeld het gras pas maaien als de vogels er geen nesten meer hebben. Of ze zorgen dat het water wat hoger staat, zodat er plassen op het weiland komen te staan. Daar kunnen de vogels dan lekker drinken, uitrusten en in de omgeving eten zoeken.

Wat is melken?

Als je een koe melkt, dan knijp of pomp je melk uit spenen van de uier. Daar zitten namelijk de melkklieren. Melken kan met de hand, maar gebeurt vaker met de machine. Naast koeien kunnen ook geiten, schapen, paarden, ezels en zelfs kamelen gemolken worden. Maar alleen als het dier zwanger is of recent is geweest.

Is de boer altijd een man?

Nee, de boer kan net zo goed een vrouw zijn. Zij worden ook wel boerinnen genoemd, maar sommige vrouwelijke boeren willen liever gewoon ‘boer’ genoemd worden. Boer is dus eigenlijk een verzamelnaam voor iedereen die een agrarisch bedrijf leidt, of het nou een man of een vrouw is. Lees hier meer over de boerin.

Is het leuk om boer te zijn?

De meeste boeren vinden het leuk om boer te zijn ja, anders hadden ze niet voor dit beroep gekozen. Wel verschilt het natuurlijk per persoon of dit beroep je ook echt aanspreekt of niet. Stel je werkt liever met computers, je staat niet graag vroeg op en je bent het liefst de hele dag binnen… dan is het boerenleven niet helemaal voor jou weggelegd.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?