Boerin in de koeienstal
Boerin in de koeienstal
Boerin in de koeienstal

Boerin

Alles over Nederlandse boerinnen

Een boer kan net zo goed een vrouw zijn. Zij worden ook wel boerinnen genoemd, maar sommige vrouwelijke boeren willen liever gewoon ‘boer’ genoemd worden. Soms wordt de vrouw van de boer ook wel boerin genoemd, maar het verschilt of ze dan ook daadwerkelijk op de boerderij werken.

Wat doet een boerin?

Dat verschilt wat je onder ‘boerin’ verstaat. Als het over de vrouwelijke boer gaat, dan doet ze precies hetzelfde als elke andere veehouder. Melken, koeien verzorgen, stallen uitmesten, maaien.. noem maar op! Als het over de vrouw van de boer gaat, dan kan het zijn dat ze ook helpt op de boerderij, maar ze kan net zo goed ander werk hebben buiten de boerderij. Sommige boerinnen zijn educatieboer. Zij  ontvangen schoolklassen op hun bedrijf en leren de leerlingen waar voedsel vandaan komt.

Boerin worden?

Benieuwd wat je moet doen om als vrouw een carrière te beginnen op een boerderij? Eigenlijk exact hetzelfde als wat je moet doen om boer te worden. Een opleiding op de landbouwschool volgen is handig, maar niet verplicht, en vooral heel veel kennis en ervaring opdoen op een boerenbedrijf.

Meer informatie

De geschiedenis van de boerin

Vroeger was de boerin de vrouw van de boer. Tegenwoordig hoeft dat niet meer per se zo te zijn. De boer kan immers ook alleenstaand zijn, of getrouwd zijn met een man. Daarnaast kan het ook heel goed zijn dat een vrouw in haar eentje de boerderij runt. Daarom bedoelen we tegenwoordig met de ‘boerin’ gewoonweg een vrouwelijke boer.

Nederlandse boerinnen

Hoewel het merendeel van de boeren in Nederland man is, zijn er toch ook een hoop vrouwen werkzaam in de agrarische sector. Ruim 56.000 maar liefst! Waar we het vroeger bij boerinnen vooral hadden over ‘de vrouw van de boer’, zijn de Nederlandse boerinnen van tegenwoordig niet per se ‘vrouw van ..’, maar gewoon vrouwelijke boeren die net zo hard werken als hun mannelijke collega’s. Petje af!

Vragen

Meer vragen en antwoorden over zuivel vind je hier.

Meer info
Zijn er veel boerinnen in Nederland?

In Nederland zijn er aardig wat vrouwelijke boeren. In 2017 telde ons land zo’n 56.000 vrouwen die in de landbouw werken, wat neerkomt op een derde van alle landbouwmedewerkers. Het merendeel, ongeveer 47%, is werkzaam in de paardensector. Ongeveer 33% van de vrouwelijke boeren werkt in de melkveehouderij.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/10/vrouw-stabiele-factor-op-boerderij

Hoeveel werkt een boerin?

Dat ligt eraan wat je onder boerin verstaat. Als je het hebt over de vrouw van de boer, dan verschilt het per boerin waar en hoeveel ze werkt. Maar als je het hebt over ‘de vrouwelijke boer’, dan werkt ze net als elke boer bijna de hele dag door, vaak klokje rond. Zelfs op zondag gaat het werk gewoon door. Als een boerin melkkoeien heeft staat ze al tussen 5:00 en 6:00 op voor de eerste melkbeurt. Als de boerin een melkrobot heeft gebeurt dit grotendeels automatisch, maar dat betekent niet dat ze dan lekker kan uitslapen. Ze staat evengoed vroeg op om te controleren of alles goed gaat en of alle koeien wel naar de robot gaan. Als de boerin een melkmachine heeft moet ze deze zelf aansluiten op de uier van de koe, een stuk intensiever dus. De koeien worden twee keer per dag gemolken. Na de eerste melkbeurt moet er ongeveer 12 uur tijd tussen zitten, dus als de eerste melkbeurt om 06:00 uur ‘s morgens is, volgt de tweede om 18:00.

Maar ook tussen de twee melkbeurten door moet er gewerkt worden. Er zijn altijd genoeg andere klussen te doen op de boerderij. Denk aan het voeren van de koeien en kalfjes, de stal en het melkapparatuur schoonmaken, mest uitrijden, het weiland maaien of het land inspecteren voordat de koeien naar buiten gaan. De werkdag van een boerin is al met al erg lang en intensief, maar wel gevarieerd en leuk!

Wat is melken?

Als je een koe melkt, dan knijp of pomp je melk uit spenen van de uier. Daar zitten namelijk de melkklieren. Melken kan met de hand, maar gebeurt vaker met de machine. Naast koeien kunnen ook geiten, schapen, paarden, ezels en zelfs kamelen gemolken worden. Maar alleen als het dier zwanger is of recent is geweest.

Is het leuk om boerin te zijn?

De meeste boerinnen vinden het leuk om boerin te zijn ja, of ze nu zelf op de boerderij werken of er alleen wonen. Ze vinden het leuk om veel buiten te zijn en omringd te worden door dieren. Wel verschilt het natuurlijk per persoon of je dat echt leuk vindt. Als je liever in een drukke stad woont, graag binnen bent en niet van dieren houdt, dan vind je het waarschijnlijk niet zo leuk om boerin te zijn.

Is de boer altijd een man?

Nee, de boer kan net zo goed een vrouw zijn. Zij worden ook wel boerinnen genoemd, maar sommige vrouwelijke boeren willen liever gewoon ‘boer’ genoemd worden. Boer is dus eigenlijk een verzamelnaam voor iedereen die een agrarisch bedrijf leidt, of het nou een man of een vrouw is. Lees hier meer over de boerin.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?