Lunch met boter, kaas en ander beleg
Lunch met boter, kaas en ander beleg
Lunch met boter, kaas en ander beleg

Zuivel in de Schijf van vijf

De Schijf van Vijf

Zuivel heeft een vaste plek in de Schijf van Vijf. Samen met vlees, vis, ei, noten en peulvruchten staat zuivel in het eiwitvak. In de Schijf van Vijf staan alleen ongezoete halfvolle en magere zuivelproducten. Denk aan halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt en kwark en 30+ kaas.

Eiwitten

De Schijf van Vijf heeft vijf vakken: dranken, groente en fruit, brood, graanproducten en aardappelen, smeer- en bereidingsvetten en het vak met eiwitrijke producten. In het ‘eiwitvak’ staat zuivel, samen met vlees, vis, ei, noten en peulvruchten. De verschillende producten in het eiwitvak leveren elk verschillende voedingsstoffen. In een gezonde voeding is variatie tussen verschillende producten van belang. Volgens het Voedingscentrum verlaag je met een dagelijkse portie zuivel het risico op darmkanker. Met yoghurt verlaag je bovendien het risico op diabetes type 2. Naast eiwit levert zuivel je ook calcium en B-vitamines. Het Voedingscentrum heeft voor elke leeftijdsgroep een aanbevolen hoeveelheid zuivel opgesteld.

Naar voedingsadvies

Zuivelproducten

In de Schijf van Vijf staan alleen ongezoete halfvolle en magere zuivelproducten. Denk aan halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt en kwark en 30+ kaas. Het Voedingscentrum adviseert ongezoete producten om het suikergehalte in de voeding niet te hoog te laten worden. Verder heeft het Voedingscentrum voorkeur voor halfvolle en magere zuivel vanwege het hogere percentage verzadigd vet in volle zuivel. Een hoog gehalte verzadigd vet in de voeding wordt over het algemeen nog beschouwd als schadelijk voor hart en bloedvaten. Wetenschappelijke inzichten op dat gebied zijn echter aan het veranderen. Bovendien gaat het om het de verhouding tussen verzadigd vet en onverzadigd vet in de totale voeding. Verzadigd vet zit ook in vette vleessoorten, gebak, koek en snacks. Onverzadigd vet zit vooral in plantaardige olie, noten en vis. Als je overwegend kiest voor producten met vooral onverzadigde vette, blijft er ruimte voor een wat vetter zuivelproduct.

Vol, halfvol of magere zuivel
© 2021 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?