Baby die drinkt uit fles melk
Baby die drinkt uit fles melk
Baby die drinkt uit fles melk

Voedingsadvies
voor baby
of dreumes

Hoeveel zuivel heeft een
baby of dreumes nodig?

Melk is belangrijk voor kleine kinderen. Door het drinken van melk krijgt je kindje op een gemakkelijke manier veel goede voedingsstoffen binnen. Maar hoeveel heeft je kindje van 0 tot 2 jaar eigenlijk nodig?

Een keer knipperen met je ogen en je kind lijkt wel weer een stukje gegroeid. Wat gaat het hard die eerste 2 jaar! Voor die groeispurt hebben ze veel voedingsstoffen nodig.
Voor de opbouw van gezonde botten, de weerstand, het zenuwstelsel en voldoende energie hebben ze veel bouwstoffen en energie nodig. Melk levert die gezonde voedingsstoffen. Denk aan eiwit, calcium en B vitamines die erin zitten. Melk is dan ook een perfect basisproduct voor je kind. In het eerste jaar is borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding de belangrijkste

melkvoeding. Daarna kun je zuivel geven in de vorm van gewoon een bekertje melk of een schaaltje yoghurt. Maar je kunt er ook pap van maken, lekker als ontbijt! Of meng de yoghurt met wat vers vruchtensap tot een heerlijk fris drankje. Kies het liefst zoveel mogelijk voor producten zonder toegevoegd suiker om je kind niet aan een zoete smaak te laten wennen. Door juist vanaf het begin te zorgen voor een gezonde voeding, leg je een goede basis voor de gezondheid van je kind.

0-6 maanden

Voor een baby jonger dan 6 maanden is borstvoeding of speciale zuigelingenvoeding het beste. Dit is de basis. Vanaf 4 maanden komen daar wat hapjes bij zodat je baby ook went aan andere smaken, maar de borst- of flesvoeding blijft het belangrijkste.

6-12 maanden

Vanaf 6 maanden gaan kinderen langzamerhand wat meer eten tot ze vanaf hun eerste verjaardag overwegend met de pot mee-eten. De borstvoeding of flesvoeding blijft een groot deel van de voeding van je kleintje in dit eerste jaar. Als je geen borstvoeding geeft, gebruik dan voor je uk een speciale opvolgmelk die qua samenstelling beter is aangepast aan de behoefte van je kindje dan gewone koemelk.

Vanaf 1 jaar

Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Kaas is nog niet nodig. Je kunt de melkproducten ook in kleinere porties geven, bijvoorbeeld 3 x 100 ml. Die 300 ml per dag leveren je kind al het grootste deel van het eiwit en de calcium die het nodig heeft. Wat vitamine B2 en B12 betreft is die 300 ml melkproducten per dag al voldoende om in de behoefte van je uk te voorzien (zie hieronder).

De aanbeveling voor zuivel voor kinderen van 0 tot 2 jaar

In het begin krijgt een baby alleen maar melkvoeding en langzamerhand stappen ze over op ook ander eten. Maar melk blijft altijd een belangrijk onderdeel van de voeding. Kies liefst voor pure melkproducten zoals gewone melk en yoghurt. Probeer zo min mogelijk gezoete melkproducten te geven zoals drinkyoghurt, chocolademelk of vla. Ze wen je je kind niet aan een zoete smaak.

Glas melk
Voedingswaarde Baby

% van de behoefte

Dit levert 1 portie melk(producten) (150 ml) gemiddeld.

*berekend aan de hand van de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voor jongens en meisjes van 1-2 jaar.

eiwit 36%
calcium 38%
vitamine B2 50%
vitamine B12 61%

Als je dreumes geen melk lust

Op een gegeven moment schakel je over van borst- of flesvoeding naar gewoon een bekertje melk of een schaaltje yoghurt. Dat is best even wennen voor je kleine. De smaak is namelijk duidelijk anders. Het is goed om te weten dat kinderen tijd nodig hebben om te wennen aan andere smaken. Soms accepteren kinderen nieuwe smaken pas na wel 10 keer proeven. Denk dus niet te snel dat je kind geen melk of yoghurt lust. Blijft je kind moeite houden met de smaak, kijk dan eens in het zuivelschap. Er zijn vele alternatieven te koop voor gewone melk en yoghurt.

Misschien vind je kleine kwark wel lekker, of wat yoghurt met een smaakje of yoghurt gemengd met een beetje vla? Ook is het goed om te proberen of je kindje dan wel kaas lust. Bijvoorbeeld hele jonge kaas of eerst in de vorm van (niet te zoute) smeerkaas of roomkaas op brood. Een broodbelegging kaas staat gelijk aan een portie melkproducten.

Is je kind allergische voor koemelk? Lees hier meer.

Andere voedingsadviezen

Is je kind al ouder? Op andere leeftijden gelden andere aanbevelingen. Bekijk ze hier!

Overzicht
© 2021 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?