Een glas en kan met melk
Een glas en kan met melk
Een glas en kan met melk

Zuivel bij koemelkallergie

Zuivel en koemelkallergie

Als de diagnose koemelkallergie is gesteld bij jou of je kind, is het belangrijk om de voeding hierop aan te passen en koemelkeiwit te vermijden. Met het stijgen van de leeftijd verdwijnt de koemelkallergie gelukkig vaak. Hoe kom je erachter of jij geen koemelkallergie meer hebt of dat je kind over de allergie is heen gegroeid? Door het voorzichtig weer te proberen. Onder begeleiding van een gezondheidsprofessional zoals een diëtist.

Zuivel allergie symptomen volwassenen

Wat zijn de zuivelallergie symptomen bij volwassenen? Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op eiwitten in je voeding. Bij koemelkallergie of zuivelallergie gaat het om een reactie op eiwitten in koemelk. Een voedselovergevoeligheid kun je niet voorkomen. Je kunt er wel veel symptomen van hebben. De zuivelallergie symptomen van volwassenen zijn bijvoorbeeld jeuk, darmkrampen, diarree, eczeem, astma en groeiachterstand (bij kinderen). Deze klachten komen ook bij andere aandoeningen voor. Daarom is het belangrijk dat de diagnose koemelkallergie of zuivelallergie eerst goed gesteld wordt. Weet je daarna zeker dat het om een koemelkallergie gaat? Pas de voeding dan aan. Een diëtist kan hierbij helpen.

Koemelkallergie baby

Een koemelkallergie komt voornamelijk voor bij baby’s. Ongeveer 2 procent van de pasgeboren baby’s heeft een koemelkallergie. En zo’n tweederde van die kinderen groeit daar in het eerste levensjaar al overheen. Onder begeleiding van een kinderarts, consultatiebureauarts of diëtist kun je een tijdje na de diagnose voorzichtig (via vaste stappen) proberen of koemelk en producten met koemelk weer kunnen. Bespreek dit altijd eerst met een professional vóórdat je iets met koemelk probeert.
Op de site van het Voedingscentrum lees je meer over koemelkallergie bij baby’s.

Koemelkallergie voeding en zuivel

Is de diagnose koemelkallergie gesteld? Pas dan de voeding aan:

  • Eet als moeder koemelkvrij als je je kindje borstvoeding geeft
  • Geef je kind, als het (gedeeltelijk) flesvoeding krijgt, een speciale hypoallergene flesvoeding
  • Vermijd producten met koemelkeiwit als je kind al vaste voeding zoals brood met beleg en een warme maaltijd krijgt
  • Vermijd alle producten met koemelkeiwit als je zelf een koemelkallergie hebt

Zuivel vervangers

Welke zuivel vervangers zijn er? Zuivel levert belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12. Zowel dierlijke koemelkvervangers, zoals geitenmelk en schapenmelk, en plantaardige alternatieven zoals sojadrank, haverdrank en amandeldrank worden bij baby’s in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding. Veel van deze vervangers zijn minder optimaal van samenstelling dan (hypoallergene) opvolgmelk. Laat zuivel dus niet weg zonder voor goede vervangers te zorgen. Een diëtist kan hierin begeleiden en adviezen geven.

 

Zuivel producten

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?