Bot is levend weefsel. Je hele leven lang wordt er continu bot opgebouwd en afgebroken. Zuivel levert belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, belangrijk voor het in stand houden van gezonde botten. In zuivel zitten ook eiwitten. Eiwitten spelen een rol bij de botaanmaak en zijn belangrijk voor het behoud van sterke botten.
Tot ongeveer je 30e levensjaar overheerst de botopbouw en wordt je bot steviger. Rond je 30e bereik je je maximale botdichtheid, de zogenoemde piekbotmassa. Hierna zijn opbouw en afbraak ongeveer aan elkaar gelijk tot je als vrouw in de overgang komt of als man ongeveer 70 jaar bent. Vanaf dan gaat de afbraak sneller dan de opbouw en verliezen botten langzaam hun stevigheid.
Als de afbraak sneller gaat dan de opbouw dan noemen we
dat botontkalking. Als de stevigheid zo ver te zoeken is dat je botten broos worden, is er sprake van osteoporose. Meestal heb je zelf geen idee hoe stevig je botten zijn. Botontkalking geeft ook niet direct klachten. Het eerste signaal van osteoporose is meestal een gebroken bot.
Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over botontkalking en osteoporose.
Wat jouw piekbotmassa is of was, wordt voor een groot deel (60-80%) door erfelijkheid bepaald. Het overige deel heb je vooral zelf in de hand. Een gezonde voeding, met onder andere voldoende calcium en voldoende beweging zijn belangrijk. Tot je 30e helpt dit je botten zo stevig mogelijk te maken. Daarna helpt het mee aan het onderhoud van je botten en om de botten zo sterk mogelijk te houden.
Om botten zo sterk mogelijk te houden is het belangrijk om de volgende twee tips op te volgen:
Een gevarieerde voeding met genoeg melk en melkproducten bevat voldoende calcium. Ook levert zuivel eiwitten.