Jonge kinderen die hand in hand plezier maken
Jonge kinderen die hand in hand plezier maken
Jonge kinderen die hand in hand plezier maken

Voedingsadvies
voor kinderen
4 tot 10 jaar

Hoeveel zuivel heeft een
schoolgaand kind nodig?

Melk is onderdeel van een gezonde voeding voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Door het drinken van melk krijgen schoolgaande kinderen op een gemakkelijke manier veel belangrijke voedingsstoffen binnen.

Zuivel bij elke maaltijd

Tussen de 4 en 10 jaar kunnen kinderen flink groeien. Broeken worden te kort en binnen een mum van tijd hebben ze nieuwe schoenen nodig. Allemaal signalen dat een kind goed groeit. In deze periode hebben kinderen veel voedingsstoffen nodig. Niet alleen voor een goede weerstand en  sterke botten en spieren. Het is ook belangrijk voor hun concentratie en leervermogen. Zuivel biedt snel en gemakkelijk veel voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en B-vitamines. Kinderen van 4 tot 10 jaar hebben elke dag zuivel nodig. Maar hoeveel zuivel per dag dan precies? Zo’n 2 tot 3 melkproducten – zoals halfvolle en magere melk, yoghurt of kwark – en 1 plak kaas (30+) per dag.

Zuivel kun je nemen bij het ontbijt, de lunch of als nagerecht. Maar je kunt ook tussendoor een glas melk drinken of een  schaaltje yoghurt eten. Op veel scholen is het mogelijk om voor schoolmelk te kiezen. Lekker en handig! Bij een gezonde voeding is er af en toe ruimte voor vla, chocolademelk of drinkyoghurt. Maar het is belangrijk dat kinderen vooral zuivelproducten nemen zónder toegevoegde suikers. Dat is beter voor het gebit en voor het gewicht.

Over schoolmelk

Hoeveel zuivel per dag voor een kind van 4 tot 10 jaar?

Voor kinderen vanaf 4 tot en met 8 jaar is de aanbeveling van het Voedingscentrum:  2 porties melkproducten (300 ml) en 1 plak kaas (20 gram) per dag. Is je kind 9 of 10 jaar oud dan is de aanbeveling 3 porties melkproducten (450 ml) per dag en 1 plak kaas (20 gram). Als je kind dit elke dag neemt, krijgt het al een groot deel binnen wat het aan eiwit, calcium, vitamines B2 en B12 nodig heeft. Dat is mooi meegenomen!

Glas melk Kaas
Voedingswaarde melk

% van de behoefte

Aanbeveling is daarom 2 porties melkproducten van 150 ml per dag.

Is je kind 9 of 10 jaar oud dan is de aanbeveling 3 porties melkproducten per dag.

*berekend aan de hand van de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voor jongens en meisjes van 4 tot 10 jaar.

Voedingswaarde kaas

% van de behoefte

Aanbeveling is daarom 1 plak kaas van 20 gram per dag naast de melkproducten.

 

*berekend aan de hand van de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voor jongens en meisjes van 4 tot 10 jaar.

eiwit 24%
eiwit 21%
calcium 27%
calcium 24%
vitamine B2 36%
vitamine B2 9%
vitamine B12 33%
vitamine B12 31%
1 portie melk(product) 1 plak kaas

Als je kind geen melk lust

Kinderen die geen melk lusten, vinden een wat zuurder melkproduct vaak wel lekker, zoals karnemelk, yoghurt,  kefir en kwark. Probeer ook eens een kindercappuccino: opgeschuimde melk met een klein beetje cacaopoeder. Je kunt melk natuurlijk ook verwerken in maaltijden. Denk aan havermoutpap of melk of yoghurt met ontbijtgranen in de ochtend. Bij de lunch vinden ze pannenkoeken natuurlijk een feest. En ’s avonds zijn aardappelpuree of een sausjes lekker. Bedenk ook dat kaas dezelfde voedingsstoffen levert als melk.

De meeste kinderen zijn dol op zuivel als toetje. Als je kind geen melk lust of verdraagt, is sojamelk met toegevoegd vitamine B12 en calcium volgens het Voedingscentrum een geschikt alternatief. Andere plantaardige voedingsstoffen bevatten onvoldoende voedingsstoffen voor een kind in de groei.

Als je kind geen kaas lust

Lust je kind geen kaas? Probeer eens een tosti. De meeste kinderen zijn daar dol op. Of geef de kaas niet in plakjes op brood, maar in de vorm van een blokje kaas als tussendoortje. Kaas kun je ook goed verwerken in lunch- of avondmaaltijden. Blokjes in salades, geschaafd over de pizza of pasta en in quiches. De voedingsstoffen in kaas zitten ook in andere zuivelproducten. Je kunt een plak kaas dus ook vervangen door melk, yoghurt of kwark. Geef dan een extra bekertje melk of schaaltje yoghurt. En probeer ook eens de zachtere soorten kaas zoals mozzarella of zuivelspread. Of een hele jonge graskaas.

Recept: Appel-Havermout

Kook 4 eetlepels havemout in 150 ml melk tot papdikte. Bak ondertussen in een koekenpan een halve appel in blokjes een paar minuten in 1 eetlepel boter. Doe de pap in een kommetje, leg de gebakken appel erop, strooi er 1 eetlepel rozijnen over en bestrooi met wat kaneel. Serveer eventueel met wat honing.

Andere voedingsadviezen

Is je kind jonger dan 4 jaar of ouder dan 10 jaar? Of sport je kind veel? Dan gelden andere aanbevelingen.

Overzicht
© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?