Eiwitten
in zuivel

Eiwitten van hoge kwaliteit

Zuivel is rijk aan eiwitten, en dat zijn niet zomaar eiwitten. De eiwitten in zuivel komen veel meer overeen met de eiwitten die je lichaam nodig heeft dan de eiwitten uit bijvoorbeeld brood of peulvruchten. We noemen eiwitten uit zuivel daarom eiwitten van hoge kwaliteit. Er zijn heel veel producten die eiwitten bevatten, maar niet allemaal zijn ze van hoge kwaliteit. Met name dierlijke producten bevatten eiwitten van hoge kwaliteit.

Waarom eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. Vrijwel elk onderdeel van je lijf is opgebouwd uit eiwitten en moet ook voortdurend onderhouden worden. Denk aan spieren, organen, huid, haar en je immuunsysteem. Eiwitten spelen ook een rol bij de botaanmaak en zijn belangrijk voor het behoud van sterke botten. Verder ondersteunen ze de spieropbouw bij sport en het herstel van de spieren na een fikse inspanning. Daarom is het goed te zorgen voor de juiste eiwitten in je voeding.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Heel grote hoeveelheden eiwit heb je niet nodig. Gemiddeld genomen heb je iets minder dan 1 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weeg je 70 kilo, dan heb je aan ongeveer 60 gram eiwit per dag voldoende. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs, veganisten en sporters hebben iets meer nodig. Wil je meer weten over hoe zuivel bijdraagt aan wat jij nodig hebt aan eiwit?

Hoeveel zuivel heb ik nodig?

Eiwitkwaliteit: hoe zit dat precies?

Elk eiwit is  opgebouwd uit kleine onderdelen, de aminozuren. Een eiwitmolecuul is een soort ketting, waarvan de kralen aminozuren zijn. In de spijsvertering wordt die ketting uit elkaar gehaald en heb je losse kralen. Met die kralen (aminozuren) kan ons lichaam vervolgens weer eigen kettingen (lichaamseiwitten) maken. Er zijn 22 verschillende aminozuren die je lichaam nodig heeft voor het maken van alle lichaamseiwitten.

Van die 22 aminozuren kan ons lichaam er 13 zelf maken. De andere 9 aminozuren kan het lichaam niet zelf maken. Die moet je daarom met je voeding binnenkrijgen. Juist in zuivel en andere dierlijke producten zitten veel van deze 9 aminozuren. Daarom is de eiwitkwaliteit van dierlijke producten hoger dan van plantaardige producten.

Dierlijk en plantaardig eiwit

Melkeiwit heeft een hoge kwaliteit. Je vindt bijvoorbeeld eiwitten in melk, karnemelk, kaas en yoghurt. Plantaardige eiwitten, zoals in granen, peulvruchten en noten, hebben een lagere kwaliteit. Voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten geldt daarom dat ze wat meer eiwitten nodig hebben om toch voldoende van alle aminozuren binnen te krijgen.

Naar advies voor vegetariërs

Eiwit en hongergevoel

Eiwit geeft van alle voedingsstoffen de meeste verzadiging; je krijgt niet snel weer trek na een eiwitrijke maaltijd. Dat komt omdat de afbraak van eiwitten in je lichaam wat langzamer gaat dan bijvoorbeeld van koolhydraten (suikers en zetmeel). Je spijsvertering heeft er wat langere werk aan. Een eetpatroon met relatief veel eiwit geeft zo minder snel honger en kan helpen om op gewicht te blijven.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?