Calcium in voeding

Haal calcium uit voeding

Calcium kun je gemakkelijk uit voeding halen. Voornamelijk zuivelproducten bevatten veel calcium. Met 2 bekers melk en 2 plakken kaas per dag zit je al aan ongeveer 70 procent van wat je als volwassenen aan calcium nodig hebt. En dat is mooi, want calcium doet veel in je lichaam.

Wat is calcium?

Calcium is een belangrijke bouwstof voor je skelet en voor je tanden. Je hebt je hele leven lang calcium nodig, omdat botweefsel voortdurend wordt vernieuwd. De hele dag door wordt er botweefsel afgebroken en weer opgebouwd. Dagelijks zuivelproducten eten en drinken, helpt je om gemakkelijk voldoende calcium binnen te krijgen. Er zit namelijk relatief veel calcium in melkproducten en kaas. 

Ook andere producten, zoals noten of groene groenten, bevatten calcium. Maar daarvan moet je veel meer eten voor dezelfde hoeveelheid calcium. Kijk hier hoeveel zuivel bijdraagt aan jouw calciumbehoefte.Naar voedingsadvies

Calcium regelt veel

Wat minder bekend is, is dat calcium ook een actieve “regelneef” is in je lichaam. Het is goed voor de spieren, de bloedstolling en de vorming van lichaamscellen. Ook in je zenuwstelsel en in de spijsvertering speelt calcium een rol. Zuivel zorgt op een gemakkelijke manier voor voldoende calcium.

Waar zit calcium in?

Calcium vind je vooral in zuivelproducten, zoals melkproducten, kaas en yoghurt. Ook vind je het in bepaalde groente, zoals spinazie en in graanproducten, zoals volkorenbrood. Maar de grootste bron van calcium is toch wel zuivel.

De opname van calcium

Voor een optimale opname van calcium is het belangrijk om hiernaast voldoende vitamine K en magnesium binnen te krijgen. Ook is gezond en gevarieerd eten een belangrijke factor voor de opname van calcium.

Andere voedingsstoffen

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?