Vet in zuivel

Zuivel levert melkvetten

In melk zitten van nature melkvetten. Ze zorgen voor smaak en leveren energie voor je dagelijkse activiteiten. Je hoort soms wel dat melkvet ongezond is. Maar dat is niet zo zwart-wit.

Je hebt vet nodig

Je hebt vet nodig, op de eerste plaats omdat het energie levert. Van alle voedingsstoffen levert vet het meeste energie (de meeste calorieën). Maar vetten leveren meer dan energie alleen. Als vetten worden afgebroken tot kleine brokstukjes in je spijvertering ontstaan er onder andere vetzuren. Dat zijn bouwstoffen voor je lichaamscellen. Ook zorgt vet ervoor dat bepaalde vitamines beter worden opgenomen in je lichaam. Vitamines A, D, E en K zijn namelijk vetoplosbare vitamines. Zonder vet kunnen deze vitamines niet door je lichaam worden opgenomen.

Hoeveel vet heb je nodig?

Vet blijft relatief langer in de maag dan andere voedingstoffen zoals koolhydraten (suikers en zetmeel). Het geeft daarom voor een langere tijd een vol gevoel. Het is goed als gemiddeld 20 tot 40 procent van de calorieën in de voeding geleverd worden door vet. Minder vet is niet gezond, omdat dan de kans bestaat dat je te weinig vetoplosbare vitamines en gezonde vetzuren binnenkrijgt. Veel meer vet is ook niet goed, omdat het dan te veel energie (calorieën) levert.

Verzadigd en onverzadigd vet

Als het over vet gaat, gaat het ook vaak over de soort vetten. Vetten zijn namelijk in te delen in onverzadigde en verzadigde vetten. Dat zegt niets over  welk ‘vol’ gevoel (verzadiging) de vetten je geven, maar meer over de chemische structuur. In elk product met vet, of het nu een avocado is of een glas melk, bestaat het vet uit een combinatie van verzadigd en onverzadigd vet. Het vet in zuivel bevat relatief veel verzadigde vetten. Van verzadigde vetten wordt gezegd dat ze het ‘slechte’ cholesterol kunnen verhogen.

Een te hoog cholesterolgehalte is niet goed voor hart en bloedvaten. Maar in de wetenschap gaan steeds meer stemmen op dat verzadigde vetten het probleem niet zijn in onze voeding, maar de overdaad aan koolhydraten (met name suikers). Ook de Gezondheidsraad (het adviesorgaan van de overheid op het gebied van gezondheid) geeft geen richtlijn meer voor verzadigd vet. De Gezondheidsraad concludeert dat er geen effecten zijn gevonden van alleen verzadigd vet op de gezondheid.

Bekijk

Vet geeft smaak

Vet geeft smaak aan wat je eet. Proef maar eens het verschil tussen volle melk en magere melk, tussen een tomatensaus met en zonder een scheutje olijfolie, of een snee brood met of zonder boter. Dat komt omdat smaakstoffen  als het ware worden ‘gedragen’ door het vet in je eten. Daardoor proef je de smaken veel beter.

Zuivel producten

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?