Werkstuk en spreekbeurt zuivel voor groep 5-6

Leuk dat je aan de slag gaat met een spreekbeurt over zuivel! Hier vind je alle informatie en tips die je nodig hebt. Bijvoorbeeld afbeeldingen, filmpjes en een mooi PowerPointsjabloon voor je presentatie. Er zijn zes zuivelonderwerpen die je in je spreekbeurt of werkstuk kan behandelen.

Jongen maakt spreekbeurt over de koe
Meisje maakt spreekbeurt
Jongen maakt spreekbeurt
Blokjes kaas
Boerderij zoekplaat
Animatie van boerin met koe
Moeder en dochter leren over zuivel
Leerling geeft spreekbeurt
Aan de slag

Stap 1: Kies de onderwerpen

Je begint met het kiezen van de onderwerpen. Er zijn zes zuivelonderwerpen waar je over kunt vertellen. Je vindt ze hieronder.

  • De koe (wat eet een koe, hoe maakt een koe melk?)
  • Van koe naar koelkast (hoe wordt zuivel gemaakt?)
  • Zuivel is gezond (welke voedingsstoffen zitten in zuivel?)
  • Zorg voor de koeien (hoe zorgt de boer goed voor de koeien?)
  • Duurzaam op de boerderij (hoe zorgt een boer voor de natuur?)
  • Werken in de wereld van zuivel (welke beroepen zijn er in de wereld van zuivel?)
Aan de slag

Stap 2: Verzamel informatie

Nadat je de onderwerpen hebt gekozen ga je op zoek naar informatie. En om je spreekbeurt of werkstuk extra leuk te maken gebruik je de weetjes bij de verschillende onderwerpen.

Ook hebben we leuke filmpjes en plaatjes verzameld die je kunt gebruiken. Deze zijn te vinden bij Tools, onderaan deze pagina.

Het is altijd goed om informatie van meerdere bronnen te gebruiken. Let wel op dat de informatie klopt. Op internet staan ook veel dingen die niet waar zijn. Vraag je altijd af of de website betrouwbaar is.

Aan de slag

Stap 3: Zorg voor een goede opbouw

Nadat je informatie hebt verzameld ga je nadenken over de opbouw van je spreekbeurt. Een goede opbouw heeft een begin, midden en einde.

Maak een woordspin en bepaal welke onderdelen je in je spreekbeurt wilt hebben. Als je de volgorde hebt bepaald, kan je een inhoudsopgave maken.

Met een leuke opening en goede afsluiting maak je je spreekbeurt nog leuker. Lees op de volgende pagina’s hoe je een leuk begin en eind aan je spreekbeurt kan geven.

Aan de slag

Stap 4: Bedenk een leuk begin

Met een leuk begin heb je meteen de aandacht van je klasgenoten.

Laat bijvoorbeeld een filmpje zien of doe een quiz. Of laat een glas melk zien en vraag waar die melk nu precies vandaan komt. Of maak in de klas een shake of smoothie van fruit met melk of yoghurt en laat je klasgenoten proeven. Je kunt bijvoorbeeld ook kaasblokjes uitdelen. Leuk op een prikkertje met een druif.

Vertel ook waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen.

Doe de Zuivelquiz

Aan de slag

Stap 5: Maak een mooie presentatie

Je kunt je spreekbeurt vertellen aan de hand van een PowerPointpresentatie. Gebruik hiervoor ons Powerpointsjabloon. Ook hebben we allemaal leuke plaatjes en filmpjes voor je verzameld.

Wil je op een leuke manier laten zien wat er allemaal gebeurt op een boerderij laat dan de boerderij van Jet zien op het digibord.

Je vindt het PowerPointsjabloon en al deze leuke extra’s bij het onderdeel Tools.

Aan de slag

Stap 6: Doe een leuke afsluiting

Een leuk begin is belangrijk, maar een goed einde ook! Eindig bijvoorbeeld met een vraag, quiz of opdracht. Dan weet je meteen of je klasgenoten wel goed hebben opgelet.

Ben je op zoek naar een leuke eindquiz, dan kun je hiervoor ook het Boerderijbewijs gebruiken. Deel het Boerderijbewijs uit en laat je klasgenoten de vragen invullen. Je kunt de Boerderijbewijzen gratis bestellen. Vraag je ouders om te helpen bij het bestellen.

Aan de slag

Stap 7: Bereid je goed voor

Oefen je spreekbeurt thuis een paar keer. Vraag je vader, moeder, broer of zus om voor publiek te spelen. Leg de dag van tevoren al je spullen klaar, zodat je niks vergeet. En mail ook de presentatie op tijd naar je juf of meester.

Trek je favoriete kleding aan, zodat je je lekker voelt. Kijk tijdens het begin van je spreekbeurt naar je vrienden, dan word je rustig.

Vertrouw op jezelf, het wordt vast een groot succes!

Aan de slag

Nog een paar handige tips en trucs!

  • In een presentatie gebruik je alleen belangrijke woorden. Dus geen lange zinnen!
  • Een goed plaatje zegt meer dan 100 woorden.
  • Maak een spiekbriefje dat je kunt gebruiken tijdens je spreekbeurt.
  • Probeer het verhaal wel uit je hoofd te vertellen en niet het briefje voor te lezen.

 

Zijn je klasgenoten enthousiast geworden van je presentatie? Vraag dan de juf of meester om eens met de hele klas naar de boerderij te gaan. Daar leer je superveel van en het is ook erg leuk!

Tip: Maak een woordspin met belangrijke woorden die bij je onderwerp horen.

Spreekbeurt Onderwerpen

Op deze plek vind je alle informatie en tips die je nodig hebt. Ook vind je hier allerlei handige hulpmiddelen om je spreekbeurt of werkstuk nog leuker en mooier te maken.

Handige
Tools

Hier kun je bijvoorbeeld afbeeldingen en filmpjes vinden. Of gebruik ons mooie PowerPointsjabloon voor je presentatie.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?