Kwaliteitsmedewerker in de zuivelfabriek
Kwaliteitsmedewerker in de zuivelfabriek
Kwaliteitsmedewerker in de zuivelfabriek

Werken in de wereld van zuivel

Informatie voor je spreekbeurt of werkstuk over ‘Werken in de wereld van zuivel’

Beroepen in de zuivelsector

Wist je dat melk een lange weg aflegt voordat het bij jou in de koelkast staat? Of zelfs nog veel verder, naar het buitenland. 65% van onze zuivel verkopen we aan andere landen, zoals België, Duitsland, Frankrijk, China, Verenigde Staten en Japan.

Er zijn veel mensen nodig om van verse melk een pak yoghurt, melk of vla te maken. In totaal werken er bijna 50.000 mensen in de zuivelwereld. Je kunt veel verschillende soorten werk doen. We geven een paar voorbeelden van beroepen in de zuivelsector.

Boer

Een boer is vaak de baas op een melkveebedrijf. De boer moet hard werken. Het is zeven dagen per week vroeg opstaan en tijd voor vakantie is er niet vaak.

Naast de boer werken er soms ook andere medewerkers op de boerderij, zoals de melker. Zij helpen de boer bij alles wat er gedaan moet worden.

De boer verdient geld met de verkoop van melk van de koeien. Soms verdienen boeren ook geld met boerderijeducatie. Ze ontvangen dan schoolklassen op de boerderij en leren kinderen waar de melk vandaan komt.

Chauffeur tankauto

De chauffeur van de tankauto haalt de melk op bij de boer. Er gaat ongeveer 40.000 liter melk in de tankauto. De chauffeur bevestigt een slang aan de melkmachine en pompt zo alle melk naar de vrachtwagen.

De chauffeur controleert de kwaliteit van de verse melk en brengt de melk daarna naar de fabriek waar er zuivelproducten van worden gemaakt.

Laborant

Een laborant test de kwaliteit van de producten (zoals melk en kaas) in de zuivelfabriek. Hij doet daarvoor allerlei onderzoeken en testen. Ook doet hij proefjes en bedenkt slimme oplossingen. Als laborant werk je vaak mee aan het maken van een nieuw product.

Productontwikkelaar

Een productontwikkelaar bedenkt nieuwe zuivelproducten en puzzelt met nieuwe smaken en ingrediënten. De productontwikkelaar onderzoekt, proeft en vergelijkt smaken, samen met collega’s.

De nieuw bedachte kaas, yoghurt of milkshake wordt vervolgens écht gemaakt en is daarna te koop in de winkel.

Technicus

In de zuivelfabriek staan allerlei machines. Die moeten natuurlijk wel goed werken. Een technicus voert inspecties uit en controleert machines. Een technicus lost storingen op en repareert apparaten of machines die stuk zijn.

Voedingsoperator

De voedingsoperator bedient en bewaakt apparatuur om het proces van het maken van zuivel goed te laten verlopen. Met de apparatuur kan de voedingsoperator de kwaliteit van de zuivel controleren. Een voedingsoperator werkt met hypermoderne machines en robots.

Kwaliteitsmedewerker

In sommige zuivelfabrieken maken ze kaas. Als de kaas is gemaakt, controleert de kwaliteitsmedewerker of de kazen hun goede vorm en smaak behouden. Kwaliteit is extra belangrijk als het over voeding gaat.

In fabrieken waar andere zuivelproducten worden gemaakt worden deze ook door een kwaliteitsmedewerker gecontroleerd.

Vrachtwagenchauffeur

Als de zuivelproducten klaar zijn, gaan ze per vrachtwagen naar de supermarkt. De chauffeur rijdt door heel Nederland om bestellingen af te leveren. Een chauffeur zorgt ervoor dat de zuivelproducten op tijd en netjes op de plaats van bestemming komen.

Winkelmedewerker

In de winkel kun jij de melk, yoghurt of kaas kopen. De winkelmedewerker geeft de zuivelproducten een plekje in het schap.

Op de kaasafdeling werken medewerkers die ontzettend veel weten over kaas. Ze kunnen goed advies geven aan klanten. En weer een andere winkelmedewerker scant de zuivelproducten bij de kassa.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?