Boer knuffelt met een van zijn koeien
Koeien rennen door de wei
Koeien rennen door de wei

Zorg voor de koeien

Informatie voor je spreekbeurt over ‘Zorg voor de koeien’

Een fijne plek!

Koeien leven in de stal en in de wei. Van maart tot november gaan op veel melkveebedrijven de koeien zoveel mogelijk naar buiten in de wei.

In de winter wonen de koeien in de stal. Vaak is dit een halfopen stal, met voldoende ruimte, licht en frisse lucht. De koeien kunnen dan zelf naar binnen en naar buiten lopen. Elke koe heeft een plek om te liggen. Een ligplek is ongeveer 1,15 m breed en 2,50 m lang.

Boerderij van Jet

Weidegang

Koeien die grazen in een weiland zijn een bekend Nederlands plaatje. Grazende koeien in de wei noem je ook wel weidegang.

Veel boeren vinden de weidegang belangrijk, omdat de koeien in de wei helemaal zichzelf kunnen zijn. In Nederland komen op meer dan 80% van de melkveebedrijven de koeien regelmatig buiten.

Gezonde koeien

Een boer doet zijn best om de koeien gezond te houden. Hij houdt zijn koeien in de gaten. Door goed te kijken naar de koeien weet een boer of een koe gezond is. Er zijn ook apparaten die de koeien in de gaten kunnen houden. Hij bespreekt de gezondheid van zijn koeien ook met de dierenarts.

Een gezonde koe heeft heldere ogen en gedraagt zich kalm en rustig. Ze heeft een rechte rug en een glanzende vacht. Ze voelt zacht en lekker warm aan.

Melken van de koeien

Koeien worden meestal twee keer per dag gemolken met de de melkmachine. Op sommige melkveebedrijven worden de koeien drie keer op een dag gemolken. De koeien geven elk ongeveer 25 liter melk per dag!

Er zijn ook boeren die een melkrobot gebruiken. Dan bepalen de koeien zelf wanneer ze gemolken willen worden.

Handige hulpjes in de stal

Er zijn een paar handige hulpjes (machines) voor in de stal die het werk op de boerderij een stuk makkelijker maken. Een mestrobot haalt bijvoorbeeld de koeienpoep in de stal snel weg. Dat is wel zo schoon natuurlijk. En de aanduwrobot zorgt ervoor dat de koeien altijd bij het ruwvoer (bijvoorbeeld hooi en gras) kunnen.

Lekker krabben!

De koeien vinden het heerlijk om onder de ronddraaiende borstel te gaan staan. Het borstelen van de vacht is goed voor hun gezondheid.

Het borstelen stimuleert de huid, waardoor die beter wordt doorbloed. Hierdoor genezen wondjes bij de koe sneller.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?