Koe vanaf de zijkant
Koe vanaf de zijkant
Koe vanaf de zijkant

De koe

Informatie voor je spreekbeurt of werkstuk over ‘De koe’

Wanneer noem je een koe een koe?

Als een koe een kind krijgt, noem je dat een kalf. Een kalf van 1 jaar noem je een pink. Een jonge koe die voor het eerst zelf een kalfje heeft gekregen heet een vaars. En als het dier nog meer kalfjes heeft gekregen, dan heet ze een koe!

Alleen als een koe een kalfje heeft gekregen, geeft ze melk. Na de geboorte van het kalfje geeft ze ongeveer 10 maanden melk. Elk dag gemiddeld zo’n 25 liter melk!

Verse melk van de koe!

Hoe maakt een koe melk? Nou, dat zit zo! Een koe eet veel gras, wel 6 tot 9 uur per dag. Ze slikt het gras door zonder te kauwen. Na het eten van al dat gras gaat ze lekker liggen om te herkauwen.

Een koe heeft vier magen, want gras is moeilijk te verteren. Na het eten komt het gekauwde gras vanuit haar eerste maag weer terug in de mond. Dan gaat het naar haar tweede, derde en vierde maag.

De koe neemt voedingsstoffen op uit het gras en het voer. Dit zijn stoffen die de koe nodig heeft om gezond te blijven, maar ook om melk te maken! De melk maakt ze in haar uier!

Wat eet en drinkt een koe?

Een koe eet wel 60 kilo voer. Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Op haar menu staan verder ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen.

Daarnaast drinkt een koe wel 100 liter water per dag, dat zijn 10 tot 15 emmers vol. Op een warme dag misschien nog wel meer!

Een koe heeft water nodig om af te koelen én voor het maken van melk.

Dagindeling van de koe

De boer staat heel vroeg op om de koeien te kunnen melken. Van maart tot november gaan de koeien op de meeste melkveehouderijen zoveel mogelijk naar buiten om te grazen. Dat doen ze wel 6 tot 9 uur per dag. In de winter leven de koeien in de stal.

Tussendoor wordt er natuurlijk even water gedronken en er wordt flink veel geplast (10x per dag) en gepoept (18x per dag!)

Aan het einde van de middag gaan de koeien liggen om te herkauwen. Ze kauwen en kauwen en kauwen. Daarna brengt de boer de koeien terug naar de stal, voor de tweede melkbeurt.

Waarom heeft een koe een oormerk?

Koeien hebben gele oormerken met daarop een nummer. Aan dat nummer kan de boer precies zien wie ze is. Dat nummer staat in het koeienpaspoort. Daarin staan ook de naam, geboortedatum en woonplaats van de koe.

Van alle koeien in Nederland worden de nummers bewaard in één computer. Zo weten we precies waar elke koe woont en waar de melk vandaan komt.

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?