Of je wel of niet gezond eet, hangt van heel veel kleine dingen af. Beantwoord de onderstaande vragen en je krijgt een idee van of en hoe gezond jij eet.
Tien tips voor gezond eten:
Tip | Waarom | Zo doe je dat | |
1 | Varieer volop | Zo profiteer je van alle verschillende voedingsstoffen zoals vitamines mineralen en bioactieve stoffen uit veel verschillende voedingsmiddelen. | Natuurlijk elke dag een andere groente op je bord. Maar ook regelmatig variëren in je ontbijt en lunch, en zelfs afwisselen in de tussendoortjes die je neemt. Probeer eens nieuwe recepten en laat je verrassen door nieuwe smaken. |
2 | Eet veel groenten | Ze zitten vol vezels, vitamines en mineralen en leveren lekker weinig calorieën. | Eet ook eens groenten bij je lunch: in een salade of soep, in een omelet of in plakjes op je brood. En wat dacht je van groente bij het ontbijt? Lekker in een smoothie of roerei? |
3 | Skip de suikers | Suikerrijke producten hebben een hoge “dooreetfactor” en leveren veel calorieën. | Drink koffie en thee zonder suiker. Neem liever geen gezoete dranken zoals frisdrank en limonadesiroop. Probeer gebak, koek en snoep te beperken. |
4 | Zorg voor vezels | Vezels zijn goed voor je stoelgang en geven een gevuld gevoel waardoor je langer zonder iets tussendoor kunt. | Kies voor volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenknäckebröd, volkorenpasta, bulgur en zilvervliesrijst. Eet elke dag minimaal 2 porties fruit en een ruime portie groenten. En eet wekelijks peulvruchten. |
5 | Eet elke dag fruit | Vol vezels, vitamines en mineralen. | Fruit hoeft niet alleen uit de hand, je kunt het ook verwerken in salades, een bakje yoghurt, of in plakjes snijden voor op brood. |
6 | Geniet van zuivel | Zuivel levert calcium, eiwitten en vitamine B2. Na bijvoorbeeld een ontbijt met zuivel, fruit en granen kun je heel wat uurtjes vooruit. | Kies bij voorkeur halfvolle of magere kwark, melk en yoghurt en neem vooral naturel producten, dus zonder suikers of toevoegingen. |
7 | Eet elke week peulvruchten | Ze zijn goedkoop, voedzaam, eiwitrijk en zitten boordevol vezels, B-vitamines en zink. | Verwerk peulvruchten in je maaltijden, bijvoorbeeld in chili con carne (bonen), hummus (kikkererwten), linzensoep of salade(kidneybonen) . |
8 | Iedere week vis | De gezonde omega 3-vetzuren (vooral in vette vis) zijn goed voor hart- en bloedvaten | Vis kan altijd wel. Wat dacht je van haring op brood, gerookte makreel bij stamppot of zalm in een pastaschotel? |
9 | Kook zelf | Dan ben je veel bewuster van wat je eet en bepaal je zelf hoeveel zout, verzadigd vet en suiker je toevoegt in plaats van de fabrikant. | Schaf een kookboek aan en zoek recepten op websites. Wissel recepten uit met vrienden en bekenden en kook eens samen. |
10 | Drink genoeg. En drink geen alcohol of met mate. | 1,5 tot 2 liter vocht per dag heeft je lichaam nodig. | Maak van (water) drinken een goede gewoonte. Drink bijvoorbeeld een glas water bij het opstaan, zet een kan water met glazen op tafel bij de avondmaaltijd en neem een bidon mee naar het werk. Alcohol: drink liever niet en als je drinkt, niet elke dag en maximaal 1 glas per dag. Kies bijvoorbeeld voor een alcoholvrije biertje of een van de vele ‘virgin’ drankjes die nu te koop zijn. |
De informatie op deze pagina is bedoeld als indicatie en kan nooit het advies van specialisten vervangen. Voor een persoonlijk advies kun je het beste contact opnemen met je huisarts of een diëtist. Voor meer informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes verwijzen we graag naar het Voedingscentrum.