Grazende koeien in de wei
Grazende koeien in de wei
Grazende koeien in de wei

Techniek op de boerderij

Informatie voor je spreekbeurt over ‘Techniek op de boerderij’

Mestrobot

Sommige boeren hebben in de stal een paar handige hulpjes (machines) die het werk op de boerderij een stuk makkelijker maken. De machines en robots kunnen niet alleen de boer een boel werk uit handen nemen, maar het ook fijner maken voor de koeien.

Een mestrobot haalt bijvoorbeeld de koeienpoep in de stal snel weg. Zo worden de staarten en uiers niet zo snel vies. Goede hygiëne in de stal zorgt ook voor gezondere koeien.

Aanduwrobot

De aanduwrobot zorgt ervoor dat de koeien altijd bij het ruwvoer (bijvoorbeeld hooi en gras) kunnen. Hij rijdt door de stal en duwt het ruwvoer steeds weer naar het hok.

Koeborstel

Koeien vinden het heerlijk om onder de ronddraaiende borstel te gaan staan. Het borstelen van de vacht is goed voor hun gezondheid.

Het borstelen stimuleert de huid, waardoor die beter wordt doorbloed. Hierdoor genezen wondjes bij de koe sneller.

Krachtvoerbox

Met de krachtvoerbox krijgt elke koe de voor haar beste samenstelling van krachtvoer. Krachtvoer bestaat uit een combinatie van verschillende mineralen en vitamines. De boer kan op de computer instellen welke koe welke mineralen en vitamines nodig heeft en hoeveel van alles.

De koeien hebben een halsband om hun nek met een code en een sensor. Wanneer de koe gaat eten bij de krachtvoerbox scant de robot de koe en giet precies de juiste samenstelling van het krachtvoer in de bak.

Monitoring van de koe

De boer houdt zijn koeien goed in de gaten. Bijvoorbeeld met een handige activiteitenmeter in het oor (op de foto rechts). Daarmee meet de boer de temperatuur. En met een stappenteller om de poot kan de boer de bewegingen van elke koe meten.

Wanneer het met een koe niet zo goed gaat, omdat bijvoorbeeld de temperatuur afwijkt of een koe minder beweegt dan normaal, krijgt de boer een signaal op de smartphone. De boer kan dan direct gaan kijken of er iets aan de hand is en wanneer een koe ziek is de veearts laten komen.

Melkrobot

De meeste boeren melken hun koeien twee keer per dag met een melkmachine. Op sommige melkveebedrijven worden de koeien drie keer op een dag gemolken. Een kwart van alle boeren in Nederland gebruikt een melkrobot voor het melken van de koeien.

Een melkrobot is een automatisch melksysteem. De koeien bepalen zo helemaal zelf wanneer ze gemolken willen worden.

Video's

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?