Koeien melken met de melkrobot
Koeien melken met de melkrobot
Koeien melken met de melkrobot

De melkrobot

Sommige boeren melken de koeien met een reguliere melkmachine, waarmee een boer zelf twee keer per dag een rubber of siliconen vacuümbekertje op de spenen van de uier zet om de melk op te vangen. Maar deze methode werkte voor sommige boeren niet meer, zij kampte bijvoorbeeld met rugklachten. De melkrobots bleken een uitkomst.

Melkrobot: automatisch melksysteem

De melkrobot is een automatisch melksysteem, die het melken voor de boer uit handen neem. Bij één van de melkrobots in de stal staat een koe geduldig te wachten tot haar uiers zijn geleegd. Een ander staat in de rij. Tijdens het melken krijgen ze nog wat brokjes, het is een smakelijke versnapering, die helpt om te ontspannen. Voor koeien een reden om regelmatig even langs te komen.

Koeien bepalen tijdstip van melken

Het melken duurt ongeveer zeven minuten en gaat vanzelf. Eerst maakt de robot de uiers van de koe schoon. Daarna zoekt een sensor naar de eerste twee spenen om de melkbekers te plaatsen. Vanwege de automatisering kunnen de koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Ze kunnen zo’n vier tot vijf keer per dag bij de robot terecht. De melk gaat richting een grote opslagtank waar de boer maximaal 16.000 liter in kan opslaan. De melk wordt daarin direct gekoeld tot 4 graden zodat alle smaak, kwaliteit en voedingswaarde behouden blijft.

Het blijft belangrijk om de koeien te blijven checken

Voor en nadelen van monitoring

De robot registreert onder meer hoe vaak een koe komt, wat haar temperatuur is en hoe hoog het vet en eiwitgehalte in de melk is. De goede monitoring is zowel een voordeel als een nadeel. Soms vallen gebreken of ziekten bij een koe door het systeem minder snel op. Als de koe niet naar de robot gaat, dan registreert de robot dat, maar daar gaat dan wel een aantal dagen overheen. Het is dus belangrijk als boer om de koeien te blijven checken.

Het gebruik van een melkrobot onder boeren neemt toe. Het succes van dit melksysteem hangt af van de motivatie van de koeien. Een koe die gebalanceerd eet, en veel herkauwd, is actief en heeft zin om naar de robot te lopen. En hoe gezonder de koe, hoe groter die kans.

Bron: The Daily Milk

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?