Weetjes
Alles
Nederland zuivelland
Handel en economie
Koe
Zuivelfabriek
Boer
Duurzaamheid
Boerderij
Voedingsstoffen
Voedingsadvies
Rauwe melk
Melk
Boter
Kaas
Yoghurt
ZuivelfabriekYoghurt is wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk
YoghurtStandyoghurt rijpt in de verpakking, het is dik en niet schenkbaar
ZuivelfabriekRoeryoghurt is glad geroerd voordat het de verpakking in gaat
YoghurtJe hebt roeryoghurt en standyoghurt
YoghurtMelkzuur ontstaat door fermentatie
YoghurtMagere en halfvolle yoghurt staan in de Schijf van Vijf
YoghurtYoghurt is een zuur melkproduct
YoghurtYoghurt wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan de melk
BoterMargarine is geen zuivelproduct
BoterHalfboter is boter met 40% vet
BoterBoter is meestal te koop in pakjes van 250 gram
BoterGezouten boter bevat maximaal 2% zout
BoterDe meeste Nederlandse boter is ongezouten
BoterRoomboter bevat 82 procent vet
KaasKwark is ook een kaassoort
BoerderijBoerenkaas komt van de boerderij en is bereid met rauwe melk
KaasDe gaten in gatenkaas ontstaan door gasvorming die wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën
KaasKaas wordt op houten planken bewaard omdat het hout het vocht opneemt van de zwetende kaas
KaasDe tijd dat een kaas kan rijpen bepaalt de smaak en de stevigheid
Zuivelsector8 Hollandse kazen hebben een beschermde status van de EU gekregen
ZuivelsectorNederland produceert meer dan 700 miljoen kilo kaas per jaar
BoerBoeren die zelf kaas maken, worden ‘zelfkazers’ genoemd
MelkOm 1 kilo kaas te maken, heb je ongeveer 10 liter melk nodig
Nederland zuivellandNederlanders eten 20 kilo kaas per persoon per jaar
Nederland zuivellandDe meeste kaas in Nederland wordt op brood gegeten
KoeRauwe melk is rechtstreeks afkomstig van de koe
MelkElk jaar op 1 juni is het Wereldmelkdag
Calcium in voedingDrie glazen melk geven net zoveel calcium als wanneer je 1,3 kilogram broccoli zou eten
VoedingsstoffenMelk is de belangrijkste bron van calcium
Nederland zuivellandKinderen drinken maar liefst 187,8 gram melk per dag
Nederland zuivellandVolwassenen drinken gemiddeld 136,8 gram melk per dag
ZuivelfabriekOm melk langer houdbaar te maken en bacteriën eruit te halen wordt de melk gepasteuriseerd
KoeHet weidemelk-logo zegt dat koeien meer dan 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten zijn
Handel en economieKaas, melkpoeder en boter zijn de belangrijkste Nederlandse exportproducten
VoedingsadviesAls je zwanger bent, is het advies om geen rauwe melk of rauwe melkproducten te consumeren
ZuivelproductenBoerenkaas wordt van ongepasteuriseerde melk gemaakt
ZuivelproductenOnder andere kefir wordt gemaakt van rauwe melk
Rauwe melkRauwe melk van koeien bevat over het algemeen meer melkvet dan gepasteuriseerde melk
ZuivelproductenRauwe melk kan ziekmakers bevatten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli
ZuivelfabriekIn Nederland wordt de meeste zuivel gemaakt van koeienmelk
ZuivelsectorOm voedselverspilling te voorkomen krijgen sommige koeien etensresten van de aardappelfabriek
ZuivelsectorSteeds meer boeren rijden op een elektrische tractor. Dat is beter voor het milieu
ZuivelsectorVeel melkveebedrijven wekken zelf energie op met zonnepanelen of windmolens
Zuivelsector62% van alle melkveebedrijven haalt warmte uit melk en spaart daarmee energie
ZuivelfabriekOveral in de zuivelketen monitoren we de kwaliteit en veiligheid van de producten
ZuivelsectorWe maken in Nederlands zo’n 700 miljoen kilo kaas per jaar
Werken in de zuivelsectorIn totaal werken er bijna 50.000 mensen in de Nederlandse zuivelsector
Handel en economieDe melkveehouderij had in 2019 een productiewaarde van 4,9 miljard euro
Nederland zuivellandDe meeste zuivelproducten voor de export gaan naar onze buurlanden
ZuivelsectorKaas, melkpoeder en boter zijn de belangrijkste Nederlandse exportproducten
ZuivelsectorZuivel is een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse dieet
Nederland zuivellandVanaf de Gouden Eeuw zijn kaas en boter twee van onze populairste producten
Nederland zuivellandIn Overijssel zijn de meeste melkveebedrijven: wel 3.000
Nederland zuivellandEr zijn meer dan 16.000 melkveebedrijven in Nederland
Nederland zuivellandNederlanders eten ongeveer 350 gram zuivel per dag
BoerderijHet woord ‘Boerderij’ is nu meer dan 230 jaar oud
KoeBijna 1,6 miljoen koeien in Nederland
KoeEen koe poept 18 keer per dag
KoeEen koe drinkt 100 liter water per dag
KoeEen koe slaapt maar 1,5 uur per dag
KoeEen koe eet 60 kilo per dag!
KoeEen Nederlandse melkkoe geeft 25 liter melk per dag
MelkNederlanders
drinken 40 liter melk per jaar
VoedingsstoffenMelk bestaat
voor ongeveer 10% uit calcium
KoeEen koe geeft gemiddeld 21 liter melk per dag
Nederland zuivellandNederlanders
drinken 40 liter melk per jaar