Kaasschaaf met plakje kaas
Kaasschaaf met plakje kaas
Kaasschaaf met plakje kaas

Gek op kaas!

Nederland kaasland

Nederlanders zijn gek op kaas. We eten z’n 20 kilo per persoon per jaar! Niet alleen wij zijn gek op kaas, ook in het buitenland eten mensen graag onze kaas. We verkopen daarom veel kaas aan landen over de hele wereld.

De bekendste Nederlandse kaas is de Goudse kaas. Maar er zijn ook veel andere Nederlandse kaassoorten, zoals de Edammer kaas, smeerkaas, hüttenkäse, geitenkaas of schapenkaas.

We eten ook kazen uit het buitenland zoals Emmentaler, brie en feta.

Kaas maken

De meeste kaas komt uit de zuivelfabriek. In de fabriek gaan eerst stremsel en zuursel in de melk. Stremsel geeft een vaste structuur aan de kaas en zuursel zorgt ervoor dat kaas langer houdbaar blijft. Daarna worden de vaste delen (wrongel) en het vocht uit elkaar gehaald. De wrongel gaat in een kaasvorm.

Dan gaat de kaasvorm onder de pers om het vocht uit de kaas te persen. Is het vocht eruit, dan krijgt de kaas een bad met zout water: het pekelbad. Tot slot krijgt de kaas een beschermlaagje tegen schimmels.

Daarna gaat de kaas naar het kaaspakhuis om te rijpen. De kaas wordt regelmatig door de kaasmeester omgedraaid en gekeurd.

Jonge kaas of oude kaas?

De tijd dat een kaas kan rijpen, bepaalt de smaak en de stevigheid van een kaas. Jonge kaas smaakt zacht en mild, oude kaas is steviger en pittiger van smaak.

Het rijpen van de kaas gebeurt in de opslag. Daar worden de kazen vaak gecontroleerd, zodat de smaak helemaal goed is. De naam van de kaas vertelt je hoe lang de kaas heeft gerijpt in de opslag.

4 weken = jonge kaas
8 weken = jong belegen
4 maanden = belegen
7 maanden = extra belegen
10 maanden = oude kaas

Wat zit er in kaas?

De voedingsstoffen die in kaas zitten zijn: eiwit, calcium, vet en vitamines. Het vetgehalte in kaas verschilt. Je hebt vette kazen met ongeveer 40 of 50 procent vet. Maar er zijn ook magere kazen met 10, 20 of 30 procent vet. Op de verpakking staat hoeveel vet er in de kaas zit.

Het Voedingscentrum adviseert kinderen van 10 tot 12 jaar dat je per dag een plak 30+ kaas (20 gram) nodig hebt, naast drie porties magere of halfvolle (karne)melk of yoghurt.

Het Voedingscentrum is een organisatie die aan mensen advies geeft over gezond eten. Het advies is gebaseerd op onderzoek dat is gedaan door wetenschappers.

Video's

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?