De Nederlandse zuivelsector is onder andere zo succesvol door ons gunstige klimaat, maar ook door de strategische ligging in Europa (en aan zee) en onze goede infrastructuur, waardoor export geen probleem is. Daarnaast is er in de wereld een groeiende vraag naar kwalitatief goede zuivelproducten.
De Nederlandse zuivelsector is één van de grootste en meest vitale landbouwsectoren in Nederland en levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Jaarlijks produceren wij in Nederland zo’n 14 miljard kg melk. Deze melk wordt door 25 zuivelondernemingen in 53 fabrieken verwerkt tot zuivelproducten. Al die zuivelproducten zijn goed voor een productiewaarde van € 7,5 miljard en bijna 47.000 banen. De Nederlandse zuivelsector is een grote speler op de wereldmarkt. Kaas, melkpoeder en boter zijn belangrijke exportproducten. Maar 35 % van alle Nederlandse zuivel blijft in eigen land en 40% gaat naar onze buurlanden.
De Nederlandse zuivelsector is één van de koplopers in de internationale zuivelwereld. De sector heeft een ijzersterk imago en goede toegang tot belangrijke (groei)markten. Van alle zuivel die in de wereld wordt verhandeld heeft Nederland een aandeel van bijna 5%. Nederland is dan ook de meest actieve EU-lidstaat op de wereldwijde zuivelmarkt. Zo is ongeveer €0,07 van elke euro die Nederland netto verdient aan handel met het buitenland afkomstig van de zuivelsector.
De zuivelketen biedt, van gras tot glas, werkgelegenheid aan zo’n 47.000 voltijdbanen. Zo zijn er in Nederland bijna 16.000 melkveehouderijen actief. Maar buiten deze melkveehouderijen is er nog veel meer werkgelegenheid in de sector. Denk hierbij aan chauffeurs die de melk vervoeren, productontwikkelaars, kwaliteitsmedewerkers, verpakkingsoperators, technisch medewerkers, veeartsen en natuurlijk melkveehouders. Samen vormen zij de Nederlandse zuivelsector!
Lees verderDe Nederlandse zuivelsector is een grote speler op de wereldmarkt. Vooral kaas, melkpoeder en boter zijn belangrijke Nederlandse zuivelexportproducten. Zo’n 35% van alle melk die we in Nederland produceren en verwerken is bestemd voor binnenlandse consumptie. Ongeveer twee derde van alle zuivelproducten worden geëxporteerd. De meeste export (zo’n 40%) vindt plaats naar omringende landen als België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 25% van onze melk gaat naar landen buiten de EU, zoals Azië, Afrika, het Midden-Oosten en de VS. Jaarlijks wordt er tussen de 7 en 8 miljard euro aan zuivelproducten in het buitenland verkocht.
Nederland is een van de grootste kaasproducenten van de wereld. We maken in Nederland zo’n 922 miljoen kilogram kaas per jaar (in 2019). Onze kazen worden voornamelijk naar de Europese landen zoals Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Italië geëxporteerd. Maar ook buiten Europa zijn ze gek op onze kazen. Zo gaat een aanzienlijk deel van de Nederlandse kazen ook naar Japan, de Verenigde Staten, Mexico en Egypte. Duitsland is met een jaarlijkse afname van bijna 284 miljoen kilogram de grootste importeur. Onze Nederlandse kaas heeft in totaal een exportwaarde van 3,7 miljard euro.
In Nederland produceren we zo’n 231 miljoen kilogram boter en -olie per jaar (in 2019). Boterolie wordt gebruikt in de voedingsindustrie voor onder andere de productie van roomijs, chocolade en door de industriële (banket)bakkerij. Ook wordt het gebruikt voor smeerbare boter, aardappelgerechten en witte kazen. Boter en boterolie zijn, net zoals kaas, vooral binnen Europa populair. Nederlandse boter en -olie hebben in totaal een exportwaarde van 1,4 miljard euro.
Ook melkpoeder is een belangrijk exportproduct in de Nederlandse zuivelindustrie. Melkpoeder is melk waaraan het water is onttrokken, zodat er een droge stof in poedervorm overblijft. Dit heeft onder andere als voordeel dat het langer houdbaar blijft. Het is populair in landen waar weinig dagverse melk voorhanden is. Jaarlijks wordt er in Nederland circa 61 miljoen kilogram magere melkpoeder en circa 177 miljoen kilogram niet-magere melkpoeder geproduceerd. Wederom gaat het merendeel van de export naar Europese buurlanden, waarvan Duitsland de grootste importeur is.
De Europese Unie heeft Gouda en Edammer kaas een ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ gegeven. Een kaas met dit logo erop wordt gemaakt van melk van koeien op Nederlandse grond, volgens eeuwenoud Nederlands recept en op houten planken in Nederland gerijpt. Gegarandeerd écht uit Nederland dus!
Nederland is vooral door de geografische ligging een echt zuivelland. De combinatie van voldoende neerslag, een rijke bodem en zachte winters vormen de optimale omstandigheden voor de teelt van gras. En laten koeien nou dol zijn op gras; ze eten iedere dag tussen de 40 en 60 kilo van het groene goedje. Ook voelen de koeien zich erg op hun gemak in ons zeeklimaat. De relatief koele zomers in Nederland zorgen ervoor dat de dames zo vaak mogelijk naar buiten kunnen. Mede door deze goede omstandigheden kunnen we in Nederland.
De afgelopen jaren werd er jaarlijks zo’n 14 miljard kilogram melk geproduceerd. Ongeveer 65%, dus bijna twee derde, van deze melk wordt verwerkt tot zuivelproducten voor het buitenland. Voornamelijk naar Duitsland, België en Frankrijk. De zuivelexport is van belang voor de Nederlandse economie. De export van zuivelproducten leverde in 2022 ongeveer 10 miljard euro op.
Zoals je misschien wel verwacht met zulke enorme export en omzet getallen is de Nederlandse zuivelsector erg groot. Het zorgt niet alleen voor een enorme omzet, maar ook voor veel werkgelegenheid. Zo zijn er in Nederland circa 14.700 melkveehouderijen actief, maar met onder andere de verwerking en transport van de zuivel meegerekend zorgt de Nederlandse zuivelsector in totaal voor zo’n 46.000 voltijdbanen.
De zuivelsector is in Nederland onder andere zo succesvol door ons gunstige klimaat, de strategische ligging in Europa met een goede infrastructuur én de stijgende internationale vraag naar kwalitatief goede zuivelproducten.