Wij Nederlanders zijn een kei in samenwerken. Door de koppen bij elkaar te steken, hebben we in de loop der eeuwen mooie dingen bedacht. Samen hebben onze voorouders bijvoorbeeld eeuwen geleden de dijken gebouwd die ons beschermen tegen overstromingen. Niet gek dat wij al jaren een van de meest innovatieve landen ter wereld zijn.
Nederland kent enkele sectoren die in de loop van de tijd veel kennis hebben opgebouwd. Een daarvan is de zuivelsector. Zij werkt nauw samen met kennisinstituten – zoals de Wageningen Universiteit, Van Hall Larenstein, NIZO food research en Dairy Campus. Ook met het rijk, provincies en gemeenten werkt zij aan het oplossen van de uitdagingen van morgen.
Voortdurend proberen Nederlandse melkveehouders en zuivelondernemingen hun producten te verbeteren; al generaties lang. Niet voor niets worden zij internationaal geroemd om hun vakmanschap. Bekijk in de video wat voor innovaties er onder andere zijn in de melkveehouderij.
Dit schreef National Geographic, een van de bekendste tijdschriften ter wereld, nog niet zo heel lang geleden over Nederland.
This Tiny Country Feeds the World!
In een uitgebreide reportage vertelt het blad over het geheim achter onze innovatieve agrifood sector. Nederland is zo goed vanwege de samenwerking tussen landbouwbedrijven en universiteiten en kennisinstituten die veel onderzoek doen rondom agrifood. Die ontwikkelen nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld de roterende melkmachine, ook wel melkcarrousel of draaimelkstal genoemd. Met deze machine kan de boer tot wel 150 koeien per uur melken!