Deel dit artikel:

Uier

De uier van een koe is verdeeld in vier kwartieren met elk een tepel. De belangrijkste stoffen in de melk (melkvet, eiwitten en melksuiker) worden in de uier door de melkklieren aangemaakt en opgeslagen in de melkcellen. Als de druk in de melkcellen te groot wordt, druppelt de melk door de melkkanaaltjes in de melkkamer en kan de koe gemolken worden.

De uier van de koe is verdeeld in vier kwartieren met elk een tepel.

De uier van de koe is verdeeld in vier kwartieren met elk een tepel.

In de uier zitten miljoenen zoogklieren of alveolen. Dit zijn bolvormige holtes van enkele duizendsten millimeters groot. Ze worden omsloten door celwanden die in verbinding staan met het bloedvatenstelsel van de koe. Fijne haarvaten voeren voor een gedeelte de stoffen aan die we in de melk terugvinden. Voor iedere liter melk moet 400 liter bloed door die haarvaatjes circuleren.

De belangrijkste stoffen in de melk zijn: melkvet, eiwitten en melksuiker. Deze worden niet direct door het bloed aangevoerd. De stoffen bouwen de melkklieren zelf op in de celwand.

Als de druk in de melkcellen uiteindelijk te groot wordt, druppelt de melk door de melkkanaaltjes in de melkkamer of lumen.