Deel dit artikel:

Kaasmarkten en musea

Nederland is een kaasland en sommige Nederlandse steden zijn écht gek op kaas. Hieronder vind je een aantal van deze steden en de activiteiten met betrekking tot kaas die zij organiseren.

Alkmaar

Al sinds 1581 wordt er in de Alkmaarse waag kaas gewogen. De kaas werd van heinde en verre aangevoerd, meestal per schap. De kaasdragers vormden een eigen gilde, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1619. De Alkmaarse kaasmarkt bleef als toeristische trekpleister bestaan, ook nadat de aanvoer van kaas terugliep. Dat gebeurde toen de kaasbereiding zich van de boerderij naar de fabriek verplaatste. In de maanden april tot september wordt iedere vrijdag deze markt gehouden. Kijk voor meer informatie op http://www.vvvalkmaar.nl/ of bel de VVV van Alkmaar: 072 – 511 42 84

In de voormalige Alkmaarse Kaaswaag is nu het Hollands Kaasmuseum gevestigd. In het museum wordt het heden en verleden van de kaasbereiding en –handel getoond. Vrijwilligers treden op als gidsen .

Kijk voor meer informatie op http://www.kaasmuseum.nl/ of bel 072 – 515 55 16.

De kaasmarkt in Alkmaar

De kaasmarkt in Alkmaar

Bodegraven

Sinds de negentiende eeuw is Bodegraven een centrum van de kaashandel. Op de voormalige kaasmarkt staat een grote, gele, ronde Goudse kaas op een sokkel. Het Kaasmuseum is ondergebracht in cultureel centrum Evertshuis, tel. 0172 – 650 909. Openingstijd: zaterdag van 10-16 uur.

Edam

Het Noord-Hollandse Edam was al vanaf het begin van de vijftiende eeuw de plaats waar kaas werd verscheept naar plaatsen in binnen- en buitenland. Vandaar dat de Noord-Hollandse kaas ‘Edammer’ werd genoemd. Hoorn en Alkmaar werden later de voornaamste marktplaatsen voor deze kaas.
Edam behield tot in de negentiende eeuw een kaasmarkt en een Kaaswaag. In de zomermaanden wordt er een toeristische kaasmarkt gehouden, voor de historische Kaaswaag.

Kijk voor meer informatie op: http://www.edammerkaasmarkt.nl/ of bel de VVV van Edam: 0299 – 315 125.

Gouda

Gouda gaf z’n naam aan de kaas die in de omgeving werd geproduceerd en in de stad werd verhandeld. Het was zo’n belangrijke marktplaats, dat in de zeventiende eeuw de monumentale Kaaswaag op het Marktplein tegenover het stadhuis werd gebouwd.

In de zomermaanden kunnen toeristen de Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt bezoeken. Iedere donderdagochtend wordt kaas aangevoerd in de traditionele brikken (wagens). De kaas wordt op de markt gelost en gewogen in de Waag.
Kijk voor meer informatie op http://www.goudakaas.nl/ of bel de VVV van Gouda: 0900 – 468 32 88.

Goudse Kaasmarkt

Goudse Kaasmarkt