De Boer

Wat wil jij weten van de boer?

Of hij lekker geslapen heeft? Nee toch. Maar misschien wel wat die man allemaal doe top zo’n dag. Of vrouw natuurlijk, want er zijn genoeg vrouwen die zo’n zuivelbedrijf prima kunnen bestieren. Naja, bestieren is dan natuurlijk niet het goeie woord. Het is in dat geval eigenlijk bekoeien. Maar dat woord bestaat niet. Eh… weet je wat: vraag het maar aan de boer. Of de boerin natuurlijk.

Maar staat jouw vraag hier toevallig niet tussen? Mail ons, dan krijg je antwoord en als ie leuk genoeg is, komt jouw vraag op de site te staan!

Alles over de Boer (7)

Hoho, oppassen jij. Die man kan ook een vrouw zijn hoor. Tegenwoordig noemen we niet meer alle vrouwen die boer zijn, boerinnen. Vroeger was dat trouwens meestal de vrouw van de boer. Sommige vrouwelijke boeren willen dus gewoon boer genoemd worden.

Maar daarmee weet je nog niet waar het woord boer vandaan komt. En dat is ook niet zomaar te zeggen. Sommige mensen zeggen dat het van ‘buur’ komt en dat ze die ‘uu’ hebben vervangen door en ‘oe’ omdat mensen boer tegen hun buur zeiden. Anderen zeggen dat boer komt van het woord ‘bouwer’ en dat ook dat woord langzaam is veranderd. In dat laatst geval is het dus Bob de Boer in plaats van Bob de Bouwer. Weet je? Voor zover wij het konden vinden is niemand zeker van het ontstaan van het woord boer. Of weet jij het wel? We horen graag!

En, vind je dat erg als je moet boeren? Of moet je er juist om lachen? Of doe je het expres, nog leuker. Als vinden je ouders het misschien minder aantrekkelijk. Weet je trouwens dat wij boeren misschien niet zo’n fijn geluid vinden, maar dat het in andere landen heel gewoon is? In China bijvoorbeeld is het juist heel beleefd als je na het eten een boer laat. Daarmee laat je merken dat je het lekker vond.

Boeren komt omdat er te veel lucht in je maag is gekomen. Dat komt bijvoorbeeld als je te snel eet of drinkt. Je luchtpijp en je slokdarm staan dan vaak tegelijk open en dan komt er in een keer veel lucht in je maag. Totdat die er genoeg van heeft. Je maag geeft een seintje aan je hersens dat hij het zo wel mooi vindt en dan komt er een boer. Of twee. Maar het kan ook zijn dat het eten in je maag een klein stukje omhoog komt en dat het daarmee wat lucht naar boven perst. Ook dan laat je een boer.

Nou kijk, dat zit zo. Baby’s moeten nog van alles leren. Ze moeten leren drinken, leren rustig adem te halen, zuigen en slikken. Dat gaat natuurlijk vanzelf, maar de eerste maanden ‘happen’ ze bij het slikken veel extra lucht mee. Die lucht zit dan in hun maag en moet er eigenlijk uit. Waarom? Omdat baby’s veel in hun wieg liggen om te slapen. En als er dan te veel lucht in hun maagje zit, kunnen ze niet lekker slapen, maar ze kunnen ook nog niet goed boeren. Dat is namelijk makkelijker als je rechtop zit. Daarom helpen we ze een handje met boeren.

 

Twee keer per dag de koeien melken en dat door en robot laten doen, dat maakt het werk wel erg makkelijk. Zou je misschien denken. En inderdaad zo is het niet. De meeste boeren zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Kijk maar eens naar dit filmpje, dan kun je zien wat een boer alleen al op 1 ochtend allemaal doet. Kun je nagaan als je een filmpje van een hele dag maakt. Dat gaan we doen.

De boer die melkkoeien heeft staat zo’n beetje tussen 5 en 6 uur op. Het hangt ervan af of de boer een melkrobot heeft die zelf zorgt dat de koeien worden gemolken of dat de boer de melkmachine zelf nog moet aansluiten aan de koe. Koeien worden normaal gesproken twee keer per dag gemolken. En er moet ongeveer 12 uur tussen het melken zitten. Dus als de koe om zes uur ‘s morgens wordt gemolken, dan mag ie zes uur ’s avonds weer. Dat de boer met een melkrobot toch zo vroeg opstaat komt omdat hij toch in de gaten moet houden of alle koeien wel naar de robot gaan om gemolken te worden. Zo houdt de boer zijn koeien toch een beetje in de gaten en kan hij ondertussen mooi wat andere klusjes doen. Elke dag weer, 7 dagen per week.

Vroeger niet. Toen werkten de meeste boeren het hele jaar door, ook met Kerstmis. Tegenwoordig hebben de boeren het iets makkelijker. Iets hè, dus niet veel hoor. Want die koeien die moeten toch elke dag twee keer worden gemolken. En ze moeten eten. En hun bedje moet lekker worden schoongemaakt. Dus er zijn nog steeds boeren die niet met vakantie gaan. Omdat ze niet genoeg geld verdienen om iemand hun werk te laten doen bijvoorbeeld, of omdat ze niemand kunnen vinden die het werk een tijdje van ze overneemt. Of omdat ze eigenlijk helemaal geen zin hebben om te gaan. Ze vinden het thuis wel… oost, west, thuis best.

Haha! Nou dat moet je maar even aan Yvon Jaspers vragen hoor, van de KRO/NCRV. Hoe moeten wij dat nou weten? Maar als je even nadenkt kun je misschien zelf ook wel iets bedenken. Bijvoorbeeld: een boer werkt heel hard en woont vaak ver weg van de bewoonde wereld. Dus hij heeft vaak weinig tijd om leuke dingen in de stad of het dorp te doen én hij komt op zijn boerderij ook weinig vrouwen tegen. De kans dat een boer dus tegen een leuke vrouw aanloopt is niet zo heel groot. Daarom dachten ze: dat is jammer voor die boeren, we gaan ze helpen! Wat denk je, zou dat de reden kunnen zijn?
Trouwens, tegenwoordig klopt de titel niet altijd meer hè? Het is regelmatig ook anders: Boer zoekt man, of boerin zoekt vrouw of boerin zoekt man. Ook leuk. Voor de afwisseling.

Load More