Deel dit artikel:

Soorten boter

Halfboter

Halfboter (of halfvolle boter) is boter met 40 procent vet.

Roomboter

Deze boter bevat 82 procent vet, 16 procent vocht en 2 gram vetvrije bestanddelen zoals eiwitten, de vitamines A, B en D, mineralen (calcium, fosfor) en melksuiker.

Ongezouten boter

De meeste Nederlandse boter is ongezouten.  Gezouten boter bevat maximaal 2 procent zout. Boter is meestal te koop in pakjes van 250 gram; daarnaast zijn er pakjes van 125 gram, rollen (500 gram) en het ‘Noordhollands kopje’ van 500 gram.

Grasboter

Grasboter is gemaakt in de periode dat koeien weer voor het eerst in de wei lopen. Dankzij het verse gras is het melkvet anders van samenstelling, waardoor deze boter beter smeerbaar is.

Kruidenboter

Kruidenboter bevat tuinkruiden en knoflook.

Margarine

Margarine is geen zuivelproduct, maar wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten zoals visolie en soja-olie. Hier worden stoffen aan toegevoegd als zout, emulgatoren, conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

Margarine bevat evenveel vet als boter. Omdat de vetten van margarine van nature niet de vitamines A en D bevatten, moeten deze worden toegevoegd. Deze wettelijke verplichting is ingevoerd met het oog op de Volksgezondheid.

Braadboter

Aan braadboter is het vocht grotendeels onttrokken; het bevat 97 procent vet. Mede daardoor is het bijzonder geschikt voor bakken en braden. Aan braadboter is een aantal stoffen toegevoegd, die het bruinkleuren bevorderen en het spatten tegengaan.