Deel dit artikel:

Rauwe melk

Boerderijeducatie programma van de zuivelsector

De zuivelsector vindt het belangrijk dat kinderen zelf kunnen zien, horen, voelen en beleven waar ons voedsel vandaan komt. Contact met de basis waar je voedsel vandaan komt, kan bijdragen aan een gezonde voedselkeuze. Daarom worden boerderijexcursies georganiseerd naar melkveehouderijen.

Geen rauwe melk voor kinderen

Begrijpelijk is het aantrekkelijk om kinderen bij boerderijbezoeken melk te laten proeven. Toch is het ongewenst om rauwe melk aan kinderen te verstrekken bij een boerderijbezoek. Melk die nog niet gekookt is geweest kan ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Kinderen zijn gevoeliger voor ziekteverwekkende bacteriën dan volwassenen die hier al vaker mee in aanraking zijn gekomen.

Kan rauwmelkse boerenkaas wel gegeten worden?

Kaas krijgt smaak en houdbaarheid door omzettingen van melkcomponenten door gewenste bacteriën. Hierbij wordt melkzuur gevormd. Door de verhoogde melkzuurconcentratie kunnen ziekteverwekkende bacteriën niet groeien en zullen deze tijdens het rijpingsproces afsterven. Daarom is rauwmelkse kaas veilig om te eten. Wel wordt mensen met een verzwakt of minder ontwikkeld immuunsysteem, zoals jonge kinderen, afgeraden om rauwmelkse kaas te eten (bron Voedingscentrum).