Deel dit artikel:

De stal

Wanneer de koeien in Nederland niet in de wei staan, staan ze in een stal. Er zijn verschillende soorten stallen: de ligboxstal, de potstal en de koeientuin.

Ligboxstal

Het overgrote deel van de melkveehouders in Nederland houdt zijn koeien in een ligboxstal. Dit is een stal waarin koeien vrij kunnen rondlopen en naar behoefte kan eten. Daarnaast heeft iedere koe haar eigen ligplaats of ligbox, van elkaar gescheiden door metalen buizen. De vloerbedekking van deze ligplaats varieert per stal: strooisel (zaagsel of strovezel), rubberen matten of een waterbed.

De ruimte en licht in de stal, het ligbed, het klimaat (temperatuur) en de hygiëne zijn van belang voor de gezondheid van de koe. Koeien kunnen zich verwonden bij te gladde vloeren of kunnen niet goed rusten als de ligbox te klein is. Bij de inrichting van de stallen wordt hier rekening mee gehouden.

Een ligboxenstal

Een ligboxenstal

Potstal

De potstal is een oud staltype dat nog wel eens voorkomt bij biologische melkveehouders, vanwege de waardevolle mest die met dit systeem ontstaat. De koeien staan op stro en laten daarin hun mest vallen. Op de laag van stro en mest wordt regelmatig nieuw stro geworpen. De bodem van stro en mest wordt zodoende steeds hoger en één of twee keer per jaar uitgemest en over het land uitgereden.

Koeientuin

In dit nieuwe staltype lopen de koeien vrij rond in een lichte en groene ruimte die doet denken aan een dierentuin. De koeien bepalen zelf of ze buiten of binnen willen staan en wanneer ze door melkrobots gemolken willen worden. De nieuwste technieken zorgen voor de afvoer van urine en mest.