Waarom is kaas geel?
Waarom is kaas geel?
Waarom is kaas geel?
Waarom is kaas geel?

Kaas is geel omdat in het melkvet van de koe een geel-oranje stofje zit dat caroteen heet. Dat caroteen zit in het gras dat de koe eet. Caroteen wordt door de koe doorgegeven naar de melk, en zit met name in het melkvet. Omdat caroteen verborgen zit in het melkvet is het pas zichtbaar als er kaas gemaakt wordt van de melk. Tijdens het rijpen van de kaas komt caroteen vrij en geeft het een gele kleur. In een vetrijk product zoals kaas zit daarom veel caroteen, en dus heeft kaas een gele kleur.

Caroteen zit vooral in vers gras. Als de koeien in de winter op stal staan, eten ze geen vers gras, maar kuilgras. In dat kuilgras zit niet altijd evenveel caroteen als in vers gras. Om er voor te zorgen dat de kaas altijd mooi geel is, wordt daarom een natuurlijke kleurstof genaamd Annatto gebruikt bij de productie van kaas.

Gatenkaas

Waarom is geitenkaas wit?

Geitenkaas is wit omdat geiten het caroteen uit gras in hun maag omzetten in vitamine A. Vitamine A is kleurloos en daarom is geitenkaas wit. Caroteen is de stof die wortels hun oranje kleur geeft.

© 2021 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?