Koffie & melk. Het perfecte duo

Gepubliceerd: 5 februari 2016

Koffie en melk. Een betere combinatie is er niet. En een kop koffie met melkcreatie is wel de ultieme verwennerij. Voor deze koffiecombi’s hoef je de deur niet meer uit. Maak ze lekker zelf!

Latte macchiato

Latte macchiato (‘gevlekte melk’) bestaat uit veel melkschuim, en een scheutje espresso. Klop melk op met een melkopschuimer en schenk het schuim in een glas. Voeg hierbij een shot espresso toe. Gebruik 60 ml espresso op 275 ml melk. Let op: als je te veel espresso toevoegt, schuimt de melk niet meer. Schenk eerst de geschuimde melk en daarna voorzichtig de espresso in het glas. Hierdoor ontstaan er laagjes melk en koffie.

Koffie verkeerd

Koffie verkeerd, ook wel café au lait (‘kaffee olé’)genoemd, wordt gemaakt van sterke filterkoffie en opgewarmde melk, al dan niet opgeklopt. De verhoudingen zijn ook hier 275 ml volle melk en 60 ml espresso. Deze koffie lijkt veel op de latte macchiato, maar bij koffie verkeerd schenk je eerst de koffie in het glas en daarna pas de melk. Hierdoor mengen de twee vloeistoffen zich beter door elkaar en ontstaat er een koffiedrank.

Cappuccino

Een cappuccinokopje bestaat uit drie componenten: 30 ml espresso, 60 ml melkschuim en 60 ml warme melk. Giet de espresso in de kop. De warme melk giet je daarna in het midden van de espresso. De geschuimde melk voeg je als laatste toe. Het is de kunst om het lepeltje rechtop in het schuim te laten staan. Lukt je dat, dan is jouw cappuccino geslaagd!

Wiener Melange

De Wiener Melange bevat bovenal koffie. Gebruik hiervoor een hoog glas en vul deze voor twee derde met koffie. Vul dit aan met hete melk. Voeg tot slot een toef slagroom toe en je hebt koffie en dessert in één.

Koffie & melk-weetjes

Wist je dat…..

….. voor het opschuimen van melk je een melkopschuimer nodig heb? Die zijn in vele soorten verkrijgbaar: van mechanische met kan of beker tot handschuimertjes met batterijtjes. Het is maar net wat jij handig vindt. Espressoautomaten zijn vaak uitgerust met een opschuimer; dit is meer iets voor de geoefende koffiemaker. Je maakt er heerlijke cappuccino’s mee. Gebruik voor het opschuimen altijd volle melk en zorg er ook voor dat de melk niet te heet wordt (melk mag niet koken!).

….. Nederlanders de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn? Per dag drinken we zo’n 2,4 bakken koffie. En we zijn ook grote melkdrinkers, dagelijks drinken we gemiddeld twee glazen melk.

….. koeienmelk het meest geschikt is om met koffie te combineren? Geitenmelk of melk met toegevoegde suikers past minder goed bij koffie.

….. voor de perfecte melkschuimlaag je volle melk moet gebruiken? Volle melk bevat veel meer eiwit dan magere en halfvolle melk. En hoe meer eiwit, hoe stabieler en lekkerder het melkschuim.