Lekkerste Hollandse kazen
Lekkerste Hollandse kazen
Lekkerste Hollandse kazen

De lekkerste Hollandse kazen

Wat mist de Nederlander het meest als hij op vakantie naar het buitenland gaat? Het zal je niet verbazen, hoog op de lijst staat.. Hollandse kaas! Wij mogen met recht trots zijn op onze vele smakelijke soorten, die ook ver over de landsgrens populariteit geniet. Vakantie of niet, deze kazen veelal vernoemd naar herkomst, smaken ons altijd goed.

Gouda Holland kaas

Goudse kaas is een van de meest gegeten kaassoorten en kan met recht Neerlands trots worden genoemd. Het is overal ter wereld te koop en wordt op veel plekken in de wereld geproduceerd. Maar hoe kan het dat de kaas die je in de campingwinkel in Frankrijk gekocht hebt, toch net even iets anders smaakt dan je kaas in Nederland? Omdat die Goudse kaas vaak niet in Nederland gemaakt is. Om de échte Nederlandse kaas te herkennen heeft de Europese Unie Goudse kaas een ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ gegeven. Een beetje vergelijkbaar met champagne, want dat mag alleen champagne heten als het in de Champagnestreek gemaakt is.

Zie je het Gouda Holland kwaliteitszegel? Dan weet je zeker dat deze kaas gegarandeerd gemaakt is van melk van Nederlandse koeien, volgens 100% Nederlands recept en op houten planken in Nederland gerijpt. En dat proef je!

Edam Holland Kaas

Deze kleine kaasbal is vernoemd naar het Noord-Hollandse plaatsje Edam. De ‘Edam Holland’ heeft het  ‘BGA’-keurmerk, dat staat voor Beschermde Geografische Aanduiding. De geografische aanduiding is hier ‘Holland’ voor de Edammer, die in Nederland wordt gemaakt van Nederlandse melk. De Edam Holland is naast de tulpen en de klompen zo herkenbaar Hollands, dat de kaas door velen als symbool voor Nederlands cultureel erfgoed wordt gezien.

Boerenkaas

Voor boerenkaas is de herkomst niet bepalend, maar het verwerkingsproces. De boer gebruikt enkel rauwe, onbehandelde (ongepasteuriseerde) melk voor de boerenkaas. Zodra de boer gemolken heeft, heeft hij 24 uur de tijd om de melk te verwerken. Hierin verschilt het proces van fabriekskaas, waarbij de melk eerst verhit wordt. Boerenkaas heeft van de Europese Unie een GTS keurmerk gekregen, dat staat voor Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Boerenkazen zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt en zijn te herkennen aan het kaaslabel.

Een Hollands kaasplankje? Deze kazen mogen er niet op ontbreken!

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?