Rauwe melk

Op deze pagina lees je alles over de voordelen, feiten en fabels van rauwe melk.

Wat is rauwe melk?

Rauwe melk is melk die onbewerkt (zonder te pasteuriseren of steriliseren, standaardiseren of  homogeniseren) gedronken wordt, of die in andere zuivelproducten gebruikt wordt. Kortom, rauwe melk is melk rechtstreeks afkomstig van de koe.

Rauwe melk pasteuriseren

Rauwe melk pasteuriseren houdt in dat de melk verhit wordt tot 72 graden Celsius. Hierdoor krimpt het aantal ziekmakende bacteriën aanzienlijk en wordt de melk ook langer houdbaar. De rauwe melk wordt dan gepasteuriseerde melk. De melk die je in de supermarkt koopt is ook gepasteuriseerd. Dit gebeurt met rauwe melk niet, dat is onbewerkte melk die rechtstreeks uit de koe komt.

Let op! Het advies is om geen rauwe melk of rauwe melk producten te consumeren als je zwanger bent.

Soorten rauwe melk

Er zijn twee soorten rauwe melk. Rauwe melk is melk dat rechtstreeks van de koe komt. Dit is alleen bij de boer te verkrijgen en biologische winkels. Gefermenteerde rauwe melk  is rauwe melk waar ‘goede’ bacteriën zorgen voor een hogere zuurgraad waardoor eventuele ziekteverwekkers in de melk niet overleven. Gefermenteerde rauwe melk vind je vooral in het schap van de supermarkt.

Melk in glazen kan
melk bestaat 
voor ongeveer 10% uit calcium
Voedingswaarde

Rauwe melk

Rauwe melk bevat verschillende goede voedingsstoffen zoals eiwit, vetten, vitamines en calcium.

 

1 beker van (250 gram) bevat de volgende voedingswaarden:

energie 178 Kcal
eiwit 8 ,5 Gram
vetten 11 Gram
koolhydraten 11 Gram
natrium 0 ,24 Mgram

Is rauwe melk gezond?

Er zijn veel wetenschappelijke studies gedaan naar eventuele gezondheidsvoordelen van rauwe melk, maar de resultaten spreken elkaar tegen. Het Voedingscentrum adviseert om geen rauwe melk te drinken omdat er geen voordeel is ten opzichte van het drinken van gepasteuriseerde melk. Rauwe melk kan bacteriën zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli bevatten, waar je flink ziek van kunt worden.

Voordelen rauwe melk?

Heeft rauwe melk ook voordelen? Voorstanders van rauwe melk wijzen op de gezondheidsvoordelen van rauwe melk.  Zo bevat rauwe melk eiwitten, vitaminen en antistoffen die kunnen zorgen voor weerstandsverhoging. Rauwe melk zou volgens voorstander ook veel goede bacteriën bevatten.

Voedingsadvies zuivel
Kinderen helpen de boer met melken
Boerenkaas komt van de boerderij en is bereid met rauwe melk
Rauwe melk is rechtstreeks afkomstig van de koe
Om melk langer houdbaar te maken en bacteriën eruit te halen wordt de melk gepasteuriseerd
Als je zwanger bent, is het advies om geen rauwe melk of rauwe melkproducten te consumeren
Boerenkaas wordt van ongepasteuriseerde melk gemaakt
Onder andere kefir wordt gemaakt van rauwe melk
Rauwe melk van koeien bevat over het algemeen meer melkvet dan gepasteuriseerde melk

Kaas van rauwe melk

Kaas van rauwe melk wordt gemaakt van melk direct van de koe of van gefermenteerde melk. Deze kaas wordt ook wel rauwmelkse kaas genoemd. Je vindt in de supermarkt steeds meer binnenlandse én buitenlandse rauwmelkse kazen. Dit zijn vaak kazen gemaakt van gefermenteerde rauwe melk. Bij de kaasboer en biologische winkel vind je vaak wél echte rauwmelkse kazen. Rauwe melk of producten met rauwe melk kunnen slechte bacteriën bevatten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Mensen met een lage weerstand kunnen van deze bacteriën flink ziek worden. Het eten van rauwmelkse kaas brengt daarom altijd een risico met zich mee.

Let op! Het advies is om geen rauwe melk of rauwe melkproducten – zoals rauwmelkse kaas –  te consumeren als je zwanger bent of een slecht afweersysteem hebt.

Vragen

Meer vragen en antwoorden over zuivel vind je hier.

Meer info
Kun je rauwe melk drinken?

Het Voedingscentrum raadt het niet aan om rauwe melk te drinken, omdat er risico’s aan verbonden zijn. Dit heeft ermee te maken dat er ziekmakende bacteriën, zoals listeria en salmonella, in de rauwe melk kan zitten. Rauwe melk kun je wel drinken wanneer je het van tevoren eerst kookt.

Waarom geen rauwe melk voor kinderen?

Rauwe melk kan ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Daarom wordt rauwe melk vrijwel altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd tijdens de verwerking tot consumentenproducten. Kinderen zijn gevoeliger voor ziekteverwekkende bacteriën dan volwassenen die al vaker hiermee in aanraking zijn gekomen. Daarom is het ongewenst om rauwe melk aan kinderen te verstrekken. Voor kindervoeding zijn de regels rondom sterilisatie van melk voordat het geconsumeerd mag worden dan ook extra streng. In de Nederlandse wetgeving worden de risico’s van rauwe melk aangegeven. Zo moet melk die verkocht wordt op de boerderij gelabeld zijn met de instructie dat de melk moet worden gekookt voor gebruik, of moet de klant van informatie worden voorzien over de gevaren van het drinken van rauwe melk. Lees hier meer.

 

Krijg je van melk witte tanden?

Gezonde en witte tanden beginnen met goede verzorging. Maar krijg je ook witte tanden door melk te drinken? Caro, Kiki en Eva-Marit vroegen het aan Naomi van As en weten nu het antwoord.

Waarom zit melk niet allemaal in dezelfde pakken?

Melk die van de boerderij komt gaat naar de melkfabriek. Maar niet alle melk past natuurlijk in één fabriek. Daarom zijn er verschillende fabrieken in Nederland en hebben fabrieken vaak een andere eigenaar. Elke fabriek heeft een andere naam en probeert zoveel mogelijk melk te verkopen. Dat doet de fabrikant onder andere door melk in verschillende soorten verpakking aan te bieden. Veel verpakkingen hebben daarom een andere vorm of een andere kleur. Bovendien wil niet iedereen evenveel melk kopen. De een wil een liter, de ander twee liter en de volgende haalt liever elke dag een halve liter. Daarom zijn er zoveel verschillende pakken met melk.

Hoe wordt melk op de boerderij bewaard?

Als de koe is gemolken moet de melk worden bewaard totdat deze wordt opgehaald door de vrachtwagenchauffeur van de melkfabriek. Daarom heeft elke melkveehouder een koeltank. De melk wordt in de koeltank bewaard op een temperatuur van drie à vier graden. Eens per twee, drie dagen wordt de melk met een speciale tankwagen opgehaald. Dit vervoer noemen we de RMO (Rijdende Melk Ontvangst). Elke keer dat de melk wordt opgehaald, wordt een beetje melk apart gehouden voor onderzoek, dit noemen we een monster. De RMO-chauffeur is hier speciaal voor opgeleid. Hij beoordeelt de melk op geur, kleur en temperatuur. Als de melk volgens de chauffeur niet goed is, gaat ie niet mee in de tankwagen. De monsters worden vervolgens ook nog onderzocht door het onafhankelijke en gespecialiseerde laboratorium Qlip in Zutphen.

Waarom moet melk in de koelkast?

Melk komt van de koe en is dus een supervers product. Als je verse producten niet in de koelkast zet, geef je bacteriën en schimmels de kans er in te groeien. En daar wordt melk niet beter van. Daarom: als je melk hebt gebruikt, zet het dan meteen weer terug in de koelkast. En zorg ervoor dat de koelkast op 4 graden staat. Dan blijft een aangebroken pak of fles melk sowieso drie tot vijf dagen goed. Check even de houdbaarheidsdatum op je pak, dan weet je zeker tot wanneer je melk goed is. Laat een pak melk tijdens de lunch dus liever niet een uur op tafel staan. Dat is niet handig. Elk uur buiten de koelkast betekent één dag minder lang houdbaar… Zonde!

© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?