Vrouw met glas melk
Vrouw met glas melk
Vrouw met glas melk

Zuivel is gezond

Informatie voor je spreekbeurt over ‘Zuivel is gezond’

Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een voedingsschijf die je helpt om gezond te eten. In de vijf vakken van de schijf zie je welke producten goed voor je zijn.

Het is belangrijk om verschillende soorten voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je elke dag producten eet uit de vijf vakken, weet je zeker dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Magere en halfvolle zuivel zit ook in de Schijf van Vijf, zoals halfvolle melk en karnemelk, halfvolle yoghurt en 30+ kaas.

Soms is er suiker of zout aan zuivel toegevoegd. Dat is minder gezond. Zuivelproducten zoals vla of vruchtenyoghurt staan daarom niet in de Schijf van Vijf.

Wat zit er in zuivel?

Zuivel is een bron van belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam.

In zuivel zitten vitamine A, B2 en B12, hoogwaardige eiwitten en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, jodium en zink. Deze voedingsstoffen zijn goed voor je ogen, bloed, botten, tanden, spieren, zenuwstelsel en stofwisseling.

Hoeveel zuivel heb je per dag nodig?

Het Voedingscentrum adviseert tieners tussen 12 en 16 jaar elke dag 3-4 porties halfvolle of magere zuivel. Bijvoorbeeld magere melk en karnemelk of halfvolle yoghurt. Daarnaast kun je één of twee plakken 30+ kaas (20 gram per plak) per dag op je brood eten.

Ook in shakes en smoothies zit vaak zuivel. Een shake maak je met fruit en melk en in een smoothie doe je yoghurt. Kies liever voor de magere of halfvolle variant zuivel.

Sommige mensen zijn allergisch voor stofjes in de melk. Zorg er dan voor dat je de voedingsstoffen uit gewone melk op een andere manier binnenkrijgt. Eet dan bijvoorbeeld vette vis, spinazie, broccoli en eieren of neem sojadrink.

Voorkom verspilling!

Op elk pak melk, yoghurt of vla staat een THT datum. Dat is een afkorting van Tenminste Houdbaar Tot. Die datum geeft aan tot wanneer de inhoud van het pak nog zeker goed is.

Oordeel zelf en kijk, ruik of proef eerst even. Om verspilling te voorkomen bewaar je zuivel in de koelkast.

Wat staat er op een pak?

Op de verpakking kun je aan het logo zien in welke zuivelfabriek het pak zuivel is gemaakt. Elke zuivelfabriek gebruikt zijn eigen logo.

Andere logo’s op het pak vertellen je meer over de koeien, de bijzondere eigenschappen van het product of de verpakking. Het weidemelk-logo bijvoorbeeld geeft aan dat de koeien tenminste 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten lopen.

Naast logo’s staan er ook vaak reclameteksten op een pak, die de consument proberen te overtuigen om het product te kopen.

Voedingswaarden

Op de achterkant van de verpakking staat een tabel. Hier staat op hoeveel zuivel er in de verpakking zit. Maar ook welke voedingsstoffen er in zitten. Hoeveel vet, zout of suiker bijvoorbeeld. Zo kun je zien of het product gezond is of niet.

Een glas verse melk is gezonder dan een bakje vla, omdat in vla veel toegevoegde suiker zit.

Wat staat er op een pak
© 2023 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?