Kwaliteitsmedewerker in de zuivelfabriek
Kwaliteitsmedewerker in de zuivelfabriek
Kwaliteitsmedewerker in de zuivelfabriek

Werken in de zuivelwereld

Informatie voor je spreekbeurt over ‘Werken in de zuivelwereld’

Nederland en zuivel

Wist je dat melk een lange weg aflegt voordat het bij jou in de koelkast staat? Of zelfs nog veel verder, naar het buitenland. 65% van onze zuivel verkopen we aan andere landen, zoals België, Duitsland, Frankrijk, China, Verenigde Staten en Japan.

Er zijn veel mensen nodig om van verse melk een pak yoghurt, melk of vla te maken. In totaal werken er in Nederland bijna 50.000 mensen in de zuivelwereld. Je kunt veel verschillende soorten werk doen. We geven een paar voorbeelden van beroepen in de zuivelsector.

Werken in de zuivelsector

Werken in de zuivelsector doe je dus niet alleen op de boerderij. Het verwerken van melk tot zuivelproducten gebeurt in zuivelfabrieken. Er komt veel bij kijken om van verse melk een pak yoghurt of een stuk kaas te maken.

Het proces van rauwe melk tot een eindproduct noem je het productieproces. Binnen het productieproces zijn er tal van beroepen. Technische beroepen, creatieve beroepen, administratieve beroepen of leidinggevende beroepen bijvoorbeeld. We lichten er een paar beroepen uit.

Melkveehouder

De melkveehouder is de baas op een melkveebedrijf. Een boer moet zeven dagen per week vroeg opstaan en tijd voor vakantie is er niet vaak. Naast de boer werken er soms ook andere medewerkers op de boerderij, zoals de melker. Zij helpen de boer bij alles wat er moet gebeuren.

De boer verdient geld met de verkoop van melk van de koeien. Soms verdienen boeren ook geld met boerderijeducatie. Ze ontvangen dan schoolklassen op de boerderij en leren kinderen waar de melk vandaan komt.

Meer hierover

Productontwikkelaar

Een productontwikkelaar bedenkt nieuwe producten van zuivel. Een nieuw soort kaas bijvoorbeeld! Het is een creatief beroep, waarbij je puzzelt met nieuwe smaken en ingrediënten.

Samen met collega’s bedenk je een nieuw product. Je doet onderzoek naar ingrediënten, proeft en vergelijkt smaken, zoekt naar grondstoffen en overlegt met de medewerkers van de kwaliteitscontrole.

Voedingsoperator

Werken met hypermoderne machines en robots? Als voedingsoperator werk je met de nieuwste technieken. Je houdt één of meerdere processen in de gaten bij het zuivelbedrijf waar je werkt. Je bedient en onderhoudt je eigen machine en controleert de kwaliteit van het product.

Verpakkingsoperator

Een zuivelproduct moet natuurlijk goed en veilig in de verpakking zitten. De verpakkingsoperator houdt goed in de gaten of dat precies en netjes gebeurt. Bijvoorbeeld bij het verpakken en etiketteren van kazen. Ook houdt de verpakkingsoperator bij hoeveel kazen er bestemd zijn voor de import en voor de export.

Monteur

Monteurs sleutelen vaak aan machines en besturingssystemen. Als monteur of technisch medewerker zorg je ervoor dat storingen worden opgelost en dat alle machines hun werk goed doen. Als er iets hapert, spoor jij de elektrische of mechanische storing op. Ook voer je inspecties uit.

Teamleider

De teamleider zorgt ervoor dat iedereen op de werkvloer weet wat er moet gebeuren. En dat iedereen zijn werk goed kan doen. De teamleider overziet het hele proces van begin tot eind. De teamleider overlegt en werkt met de mensen op de werkvloer maar ook met het management.

Laborant

Een laborant controleert de kwaliteit van een product. Die moet natuurlijk goed zijn.

Als laborant test je de kwaliteit van (nieuwe) producten en neem je proeven af. Ook onderzoek je grondstoffen en probeer je creatieve oplossingen te bedenken. Zeker als je een nieuw product ontwikkelt.

Opleidingen voor de zuivelsector

In Nederland zijn er verschillende agrarische opleidingen. Hier leer je hoe je met vee en voedselproducten om moet gaan. Je leert er ook hoe je een bedrijf moet voeren, bijvoorbeeld over de administratie, werken in een winkel en het aannemen van werknemers.

In heel Nederland zijn er diverse scholen die een opleiding voor de zuivelindustrie aanbieden. Zo kun je aan de slag met zuivel op het MBO, HBO en de universiteit. Met een baan in de zuivelindustrie werk je in een leuke, moderne en uitdagende omgeving. Je doet afwisselend werk. En je krijgt er goed voor betaald.

Kijk hier
© 2023 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?