Vitamines

Vitamines zijn heel erg belangrijk voor het menselijk lichaam. In een glas melk zitten allerlei verschillende soorten vitamines, van Vitamine A tot Vitamine K. Hieronder worden al deze vitamines kort toegelicht en wordt aangegeven waarom deze vitamines zo belangrijk voor je zijn.

Vitamine A

Vitamine A is een vitamine die je lichaam elke dag nodig heeft. In zuivel (melk, yoghurt, vla, kaas en boter) zit flink wat van deze vitamine. Vitamine A is een in vet oplosbaar vitamine. Dit betekent: hoe vetter het product, hoe meer vitamine A erin zit. Er zit dus meer vitamine A in volle melk dan in halfvolle melk. En meer in volvette (48+) kaas dan in 20+ kaas.

Hoeveel vitamine A zit in zuivel?

 Zuivelproduct Vitamine A (in microgrammen)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 24
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 51
1 plak 48+ kaas (20 gram) 55
1 plak 20+ kaas (20 gram) 23
10 gram boter 10

Vitamine A & je ogen en huid

Vitamine A heb je nodig om goed te kunnen zien. Het lichaam gebruikt vitamine A namelijk bij het aanmaken van een lichtgevoelig eiwit. Dit eiwit zorgt ervoor dat je ogen ook bij schemering nog goed kunnen zien. Ook speelt vitamine A een belangrijke rol bij de vorming van het hoornvlies in het oog. Daarnaast is de vitamine erg belangrijk als je een gezond huid wilt behouden. Vitamine A is belangrijk voor de groei van jonge kinderen. Jonge kinderen en zwangere vrouwen hebben daarom een vrij hoge behoefte aan vitamine A. Ook zorgt vitamine A voor het goed functioneren van het afweersysteem.

Vitamine B2

Vitamine B2 is een in water oplosbaar vitamine. Zuivel is een van de belangrijkste bronnen van vitamine B2 in de voeding; het levert zeker de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine B2.

Hoeveel vitamine B2 zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Vitamine B2 (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,29
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 0,32
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,04
10 gram boter 0

Vitamine B2 & huid en haren

Voor het gezond houden van je huid en haren is vitamine B2 nodig. Een tekort leidt al snel tot kloofjes en ontstekingen aan de mond(hoeken) en de tong. Ook kan bij een tekort aan vitamine B2 de huid rond de oren, de neus en de ogen gaan schilferen.

Vitamine B2 is een soort manusje van alles als het om de stofwisseling gaat. Het is namelijk nodig voor de verbranding van vetten, eiwitten en koolhydraten in de cellen van het lichaam.

Vitamine B6

Vitamine B6 is een in water oplosbaar vitamine. Ongeveer 9% van het vitamine B6 dat op een dag nodig is, komt uit zuivel.

Hoeveel vitamine B6 zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Vitamine B6 (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,06
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 0,06
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,01
10 gram boter 0

Vitamine B6 & je hersenen

Vitamine B6 is nodig in de hersenen en het zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht in de hersenen juist verloopt. Daardoor kan het geheugen (vooral het langetermijngeheugen) goed functioneren.

Maar ook je stofwisseling kan niet zonder vitamine B6! Vooral de eiwit- en vetstofwisseling in het lichaam hebben deze vitamine nodig. Verder is vitamine B6 noodzakelijk voor een goed werkend afweersysteem tegen ziektes én voor de vorming van rode bloedcellen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een in water oplosbaar vitamine. Het lichaam heeft vitamine B12 nodig om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 komt uitsluitend voor in producten van dierlijke oorsprong. Zuivel is een belangrijke bron van vitamine B12.

Hoeveel vitamine B12 zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Vitamine B12 (in microgrammen)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,6
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 0,6
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,07
10 gram boter 0

Vitamine B12 & je hersenen

Vooral de hersenen en het zenuwstelsel hebben vitamine B12 nodig om goed te kunnen functioneren. Uit onderzoek blijkt dat het geheugen en het ruimtelijk inzicht minder goed zijn bij mensen die minder vitamine B12 gebruiken. Vitamine B12 is ook belangrijk voor je bloed, namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van DNA.

Vitamine C

Waarschijnlijk heb je weleens van Vitamine C gehoord. Deze vitamine  is namelijk bij de meeste mensen wel bekend. Vitamine C werkt als antioxidant.

Hoeveel vitamine C zit er in zuivel?

Zuivelproduct Vitamine C (in milligrammen)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 3
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 1,5
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,02
10 gram boter 0

Vitamine C & je weerstand

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de weerstand en is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam, bijvoorbeeld bij de vorming van bindweefsel. Daarnaast zorgt vitamine C ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen uit de voeding.

Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbaar vitamine. Dat betekent: hoe vetter het product, hoe meer vitamine D erin zit. Er zit dus meer vitamine D in volle melk dan in halfvolle melk. En meer in volvette (48+) kaas dan in 20+ kaas. Ons lichaam kan zelf vitamine D maken in de huid, onder invloed van zonlicht.

Hoeveel vitamine D zit er in zuivel?

Zuivelproduct Vitamine D (in microgrammen)
1 glas volle melk (150 ml) 0,15
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 0
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,12
10 gram boter 0,12

Vitamine D & je botten en gebit

Vitamine D is nodig voor een stevig skelet en een stevig gebit. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in botten en tanden worden vastgelegd. Samen met calcium en voldoende beweging is vitamine D daarom essentieel bij het voorkomen van botontkalking. Bovendien is vitamine D nodig om je afweer tegen ziektes optimaal te houden!

Vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbaar vitamine.

Hoeveel vitamine E zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Vitamine E (in milligrammen)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,15
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 0
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,16
10 gram boter 0,25

Vitamine E & de stofwisseling

Vitamine E speelt een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel en werkt als antioxidant. Vitamine E zou de cellen van de huid en het haar versterken, daarom bevatten sommige crèmes en shampoos vitamine E. Dit is nog niet door onderzoek aangetoond.

Foliumzuur

Foliumzuur is een B-vitamine die in water oplosbaar is. Melkproducten en kaas leveren ongeveer 17% van de dagelijkse foliumzuur inname.

Hoeveel foliumzuur zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Foliumzuur (in microgrammen)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 7,8
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 9,3
1 plak Goudse kaas (20 gram) 2
10 gram boter 0

Foliumzuur & bloed

Foliumzuur is nodig om bloedarmoede te voorkomen. Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ook speelt foliumzuur een belangrijke rol bij vele stofwisselingsprocessen. Foliumzuur zorgt ook voor snelle celdeling en is dus nodig voor groei. Daarom is foliumzuur ook van belang tijdens de zwangerschap. Voldoende foliumzuur verkleint namelijk de kans op een kind met een open ruggetje. Vrouwen met een kinderwens krijgen daarom het advies 4 weken voor de zwangerschap tot 8 weken in de zwangerschap dagelijks extra foliumzuur te gebruiken in tabletvorm.

Load More