Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor het lichaam. In het dagelijks leven spreken we over suiker, zetmeel, vruchtensuiker, melksuiker, druivensuiker. Dit zijn allemaal soorten koolhydraten. Koolhydraten zijn vrijwel altijd van plantaardige oorsprong. Een uitzondering hierop zijn de melksuikers. Koolhydraten komen na de spijsvertering als glucose in het bloed en kunnen dan in de cellen worden opgenomen om energie te leveren. De hersencellen en de rode bloedlichaampjes (die zorgen voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen) gebruiken uitsluitend glucose als brandstof. De spieren hebben een voorkeur voor glucose bij intensieve inspanning, maar kunnen ook vetten als brandstof gebruiken.

Hoeveel koolhydraten zitten er in zuivel?

Zuivelproduct Koolhydraten (in grammen)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 7,2
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 6,8
1 schaaltje kwark (150 ml) 4,8
10 gram boter (150 ml) 0,1

Het is belangrijk om ruime porties koolhydraten te eten omdat het lichaam de hele dag koolhydraten nodig heeft. Als iemand te weinig koolhydraten eet, kan hoofdpijn het gevolg zijn. Neem vooral van de producten uit de aanbevolen hoeveelheden en kies zoveel mogelijk volkoren producten, omdat deze ook voedingsvezels, vitamines en mineralen bevatten.

Koolhydraten komen voor in brood, aardappelen, rijst, pasta, groente, fruit en peulvruchten, maar ook in snoep, koek, gebak, vla, ijs, pudding, drop, noten, chips en zoutjes.

Load More