Voedingsadvies voor zwangere vrouwen en moeders

De zwangerschap is een bijzondere periode. De (toekomstige) moeder dient niet alleen rekening te houden met haar eigen gezondheid maar heeft ook de verantwoordelijkheid voor het welzijn van haar baby. De zorg voor een kind begint zelfs al voor de zwangerschap. Hoe beter het lichaam van de aanstaande moeder dan ook is voorbereid op de zwangerschap, des te beter de gezondheid van het kind en de moeder. Een gezonde leefstijl en een gezonde voeding zijn daarom belangrijk. Een gezonde voeding levert voldoende voedingsstoffen voor moeder en kind.

Voedingsadvies tijdens de zwangerschap

In onderstaand overzicht wat je tijdens de zwangerschap per dag gemiddeld nodig hebt:

Brood6-7 boterhammen
Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten4-5 stuks of opscheplepels (200-250 gram)
Groente4 opscheplepels (200 gram)
Fruit2 stuks
Melk en melkproducten3 glazen (450 ml)
Kaas1 1/2 plak (30 gram)
Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers100-125 gram (gaar gewicht)
Boter, margarine, halvarine, bak- en braadproducten en olie30-35 gram (5 gram per boterham)
Vocht (inclusief melk)1,5-2 liter

Bron: Voedingscentrum

Bovenstaande voedingsadvies geeft minimum hoeveelheden om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Voor iets extra’s aan energie, vitamines en mineralen kan het menu worden aangevuld met: 1 boterham of 1 aardappel, 1 glas melk of 1 plak kaas of een extra stuk fruit. Tijdens de zwangerschap is er een licht verhoogde behoefte aan energie en bepaalde voedingsstoffen zijn extra belangrijk, zoals calcium, eiwit, foliumzuur, ijzer, vezels, vitamine C en vitamine D.

Energie & de belangrijkste voedingsstoffen in melk

De belangrijkste voedingsstoffen in melk zijn eiwit, calcium, zink, foliumzuur, fosfor en de vitamines B2, B6 en B12.

Hoeveel van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van deze voedingsstoffen levert 450 ml (2 glazen) halfvolle melk je op?

Vitamine B1263%
Vitamine B258%
Calcium54%
Fosfor39%
Eiwit24%
Zink13%
Vitamine B68%
Foliumzuur8%
  
Calorieën9%

Kaas mag!

De meeste kazen mag je gewoon blijven eten tijdens de zwangerschap. Dus: alle gepasteuriseerde kazen, alle boerenkazen, maar ook bijvoorbeeld roombrie, Camembert, Boursin en MonChou. Wat je beter kunt laten staan tijdens de zwangerschap zijn buitenlandse zachte kazen gemaakt van rauwe melk. Zachte ‘rauwmelkse’ kazen worden bereid van melk die niet gepasteuriseerd is, waardoor hij besmet kan zijn met de listeriabacterie, waar je baby erg ziek van kan worden.

Voorzichtig met…

Tijdens de zwangerschap moet er voorzichtig worden omgegaan met de volgende producten:

  • Alcohol; vanaf het moment dat een zwangerschap wordt gewenst en gedurende de zwangerschap geen alcohol drinken.
  • Cafeïne; beperk koffie, thee en cola tot maximaal 1-4 koppen/glazen per dag. Zogenaamde ‘energydrinks’ met een grote hoeveelheid helemaal vermijden.
  • Drop; eet tijdens de zwangerschap niet teveel drop.
  • Lever(producten); eet maximaal één boterham, belegd met 15-20 gram van een product dat lever bevat, zoals paté, leverworst of Hausmacher per dag.
  • Rauw vlees of (vacuüm verpakte) rauwe vis (zoals gerookte zalm); laat deze producten staan tijdens de zwangerschap.
  • Verse rauwkostsalades: bewaar deze niet te lang, omdat de listeriabacterie zich hierin na verloop van tijd kan ontwikkelen.

Bron: Voedingscentrum

Na de bevalling – Voedingsadvies voor moeders

Ook voor de periode na de bevalling geldt een apart voedingsadvies. Onderstaand overzicht laat zien wat je per dag gemiddeld nodig hebt. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft:

 FlesvoedingBorstvoeding
Brood6 boterhammen7-8 boterhammen
Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten4 stuks of opscheplepels (200 gram)4-5 stuks of opscheplepels (200-250 gram)
Groente4 opscheplepels (200 gram)4 opscheplepels (200 gram)
Fruit2 stuks (200 gram)3 stuks (300 gram)
Melk of melkproducten3 glazen (450 ml)3 glazen (450 ml)
Kaas1 1/2 plak (30 gram)1 1/2 plak (30 gram)
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers100 – 125 gram (gaar gewicht)100 – 125 gram (gaar gewicht)
Boter, margarine, halvarine, bak- en braadproducten en olie45 gram (5 gram per boterham)50 – 55 gram (5 gram per boterham)
Vocht (inclusief melk)1,5 – 2 liter2 – 2 1/2 liter

Bron: Voedingscentrum

Tip

Als je extra trek hebt, kun je jouw menu het beste aanvullen met: 1 boterham of 1 aardappel, 1 glas melk of 1 plak kaas of een extra stuk fruit. Zolang je zelf de baby voedt, hebben jij en je baby beide extra vitamine D nodig. Gedurende de borstvoedingsperiode slik je daarom elke dag 5 microgram vitamine D.

Verantwoord afvallen

De kilo’s die je bent aangekomen tijdens de zwangerschap (gemiddeld is dit zo’n 12,5 kilo), ben je niet in één keer kwijt wanneer jouw kind is geboren. Het lichaam heeft zo’n negen maanden nodig om weer de oude te worden. Dit proces heet ‘ontzwangeren’. Verwacht dus niet dat je binnen een paar weken je oude spijkerbroek weer aankunt: heb geduld en gun je lichaam de tijd om zich te herstellen.

De op deze pagina geboden informatie is bedoeld als indicatie en kan nooit het advies van specialisten vervangen. Voor meer informatie over voedingsmiddelen en gedragspatronen ten aanzien van eetgewoontes verwijzen wij je graag naar de site van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Bekijk ook de brochure Gezond eten als je zwanger bent.

Load More