Baby die drinkt uit fles melk
Baby die drinkt uit fles melk
Baby die drinkt uit fles melk

Voedingsadvies
voor baby
of dreumes

Hoeveel zuivel heeft een
baby of dreumes nodig?

Melk is belangrijk voor kleine kinderen. Door het drinken van melk krijgt je kindje op een gemakkelijke manier veel voedingsstoffen binnen. Hier vind je de aanbevelingen voor zuivel (van het Voedingscentrum) voor kindjes van 0 tot 2 jaar.

Een keer knipperen met je ogen en je kind lijkt wel weer een stukje gegroeid. Wat gaat het hard die eerste 2 jaar! Voor die groeispurt hebben ze veel energie en voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld voor de opbouw van gezonde botten, de weerstand en ook het zenuwstelsel. Melk levert veel van die voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en belangrijke B-vitamines.
In het eerste jaar is borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding de belangrijkste melkvoeding.

Daarna kun je je kindje zuivel geven in de vorm van een bekertje melk of een schaaltje yoghurt. Je kunt er ook pap van maken: lekker als ontbijt! Of meng  yoghurt met een beetje vers vruchtensap tot een lekker drankje. Kies zoveel mogelijk voor producten zonder toegevoegd suiker om je kindje niet aan een zoete smaak te laten wennen. Door vanaf het begin te zorgen voor een gezonde voeding, leg je een goede basis voor de gezondheid van je kindje.

0-6 maanden

Voor een baby jonger dan 6 maanden is borstvoeding de beste start. Soms lukt of kan het geven van borstvoeding niet. Volledige zuigelingenvoeding is dan een goed alternatief. Melk is in het eerste half jaar de basis. Vanaf 4 maanden komen daar wat hapjes bij zodat je baby ook went aan andere smaken. Maar borstvoeding (of flesvoeding) blijft het belangrijkste.

6-12 maanden

Vanaf 6 maanden gaan kinderen wat meer eten. Borstvoeding of flesvoeding blijft een belangrijk onderdeel van de voeding van je kleintje. Als je flesvoeding geeft, kies je vanaf 6 maanden voor opvolgmelk. Die melk is aangepast aan de behoefte van kindjes van 6 tot 12 maanden.

Vanaf 1 jaar

Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Dat zijn bijvoorbeeld 2 kleine bekers melk en een schaaltje yoghurt.  Hiermee krijgt je kindje al het grootste deel van het eiwit en de calcium binnen die het nodig heeft. En wat vitamine B2 en B12 betreft, krijg je kindje hiermee zelfs al binnen wat het dagelijks nodig heeft (zie hieronder).

De aanbeveling voor zuivel voor kinderen van 0 tot 2 jaar

In het eerste half jaar krijgt je baby alleen borst- of flesvoeding. Daarna gaan baby’s langzaam ook andere dingen erbij eten. Maar melk blijft een belangrijk onderdeel van de voeding. Kies liefst voor pure melkproducten zoals melk en yoghurt. Probeer zo min mogelijk gezoete melkproducten te geven zoals drinkyoghurt, chocolademelk of vla. Zo went je kindje niet te veel aan een zoete smaak.

Glas melk
Voedingswaarde Baby

% van de behoefte

Dit levert 1 portie melk(producten) (150 ml) gemiddeld.

*berekend aan de hand van de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voor jongens en meisjes van 1-2 jaar.

eiwit 36%
calcium 38%
vitamine B2 50%
vitamine B12 61%

Als je dreumes geen melk lust

Op een gegeven moment schakel je over van borst- of flesvoeding naar een bekertje melk of een schaaltje yoghurt. Dat is even wennen voor je kleine. De smaak is namelijk duidelijk anders. Het is goed om te weten dat kinderen tijd nodig hebben om te wennen aan andere smaken. Soms accepteren kinderen nieuwe smaken pas na 10 keer proeven. Denk dus niet te snel dat je kind geen melk of yoghurt lust. Blijft je kind moeite houden met de smaak, kijk dan in het zuivelschap naar een goed alternatief.

Misschien vind je kindje kwark wel lekker. Of yoghurt met een smaakje of gemengd met een beetje vla? Je kunt ook kijken of je kindje  kaas lust. Kies dan wel voor kaas waar minder zout in zit, zoals mozzarella, zuivelspread, cottage cheese en hüttenkäse.  Een broodbelegging kaas staat gelijk aan een portie melkproducten.

Is je kind allergisch voor koemelk? Lees dan hier meer.

Andere voedingsadviezen

Is je kind ouder dan 2 jaar? Dan gelden er andere aanbevelingen voor gezonde voeding. Bekijk ze hier!

Overzicht
© 2024 Zuivel online

Bestelling gegevens

Kunnen wij helpen?